дефицит на фолиева киселина

Какви са последствията от продължителен дефицит на фолиева киселина в организма?

Фолиевата киселина, известна като витамин B9, е част от водоразтворимите витамини от група B. Те не се депонират в организма, поради което се изисква ежедневния им прием в адекватно количество. Според лекарите препоръчителната доза фолиева киселина от възрастен човек е поне 400 микрограма на ден. Известно е, че тя е термолабилно съединение и термичната обработка на храната я унищожава. Затова се препоръчва консумацията на сурови продукти, които са богати на фолати като портокали, грайпфрути, зърнени храни, зелени листни зеленчуци, мляко.

Много чувствителни към дефицит на фолиева киселина са бременните жени. Недостатъчният прием на витамин B9 през бременността е основната причина за раждане на бебе с неправилно развита неврална тръба и лицево-челюстни дефекти.

Всъщност, последствията от фолатния дефицит може да са тежки, а в някои случаи необратими не само при бременните, но изобщо при всеки човек. Фолиевата киселина участва във формирането на ДНК – носителят на генетична информация, необходима за изграждането на всяка клетка в организма.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Дефицитът на фолиева киселина възпрепятства узряването и деленето на червените кръвни клетки.

Те нарастват до т.нар. мегалобласти с патологично големи размери и напълно лишени от функционалност. Развива се макроцитна мегалобластна анемия – една от формите на анемия. Наличието й е сигурен показател за недостатъчен прием на фолиева киселина.

Появата на този или някой друг тип анемия е ясен знак за нуждата от оптимизиране на количеството фолиева киселина, постъпващо в организма. В много случаи медицинското състояние не може да се преодолее единствено с тази мярка. В допълнение трябва да се обърне внимание и на достатъчния прием на желязо и витамин B12, които също имат незаменима роля при изграждането на зрели еритроцити и поддържането на оптималния състав и функции на кръвта.

Цялото необходимо за ежедневен прием количество от фолиева киселина, витамин B12 и желязо се съдържа във всяка капсула от природния продукт Фоливит Феро. На Фоливит Феро може да разчита всеки човек с анемия, както и хората, предразположени към нея или изложени на действието на рискови фактори, каквото е непълноценното хранене например.

borola

Сподели:
Scroll to Top