желязо

Най-богатите на желязо вегетариански храни

Хората, които по здравословни, морални или религиозни съображения са изключили месото от менюто си, трябва да направят всичко възможно, за да си набавят необходимите дневни дози желязо от растителни източници. В противен случай рискуват да развият железен дефицит, а впоследствие и анемия.
С цел намаляване на здравния риск в следващите редове ще се фокусираме върху най-богатите на желязо вегетариански храни и върху изпитаните начини за неговото по-добро усвояване от организма.

Най-добрите храни от растителен произход, с които вегетарианците могат да си набавят желязо

Отлични вегетариански източници на желязо са:

  • Зелените храни – спанак, аспержи, манголд (листно цвекло), кресон, броколи, ескарола, артишок, кейл (къдраво зеле), листа от ряпа и зелен фасул
  • Бобовите растения – фасул, грах и леща
  • Соевите продукти – соево мляко, соево „месо“, соево сирене (тофу)
  • Зърнено-житните култури – овес, киноа, амарант, ечемик
  • Сушените плодове

Стратегии за подобряване абсорбцията на желязо от растителни източници

За да оптимизират усвояването на желязото от храните с растителен произход, придържащите се към вегетариански режим на хранене, трябва да:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

1. Включат в ежедневното си меню повече източници на витамин C

Научно доказано е, че този витамин подобрява усвоимостта на желязото с 20 пъти. Тъй като не се синтезира в организма, е необходимо да се набавя отвън с храната. Съдържа се в изобилие в портокала, ананаса, гуавата и домата.

2. Избягват консумацията на храни, богати на танини

Дъбилните вещества или т. нар. танини са полимерни фенолни съединения, които понижават способността на организма да усвоява поетото с храната желязо. Голямо количество от тези вещества се съдържа в кафето, чая, червеното вино и шоколада. Ето защо е необходимо посочените храни и напитки да се изключат от менюто или приемът им да се сведе до минимум.

3. Не комбинират източници на калций и желязо от растителни източници в едно хранене

Калцият възпрепятства усвояването на желязо. Ето защо храните, източници на двата минерала, не бива да се смесват в едно в едно хранене.

4. Намалят фитатите в диетата

Фитиновата киселина или фитатите има хелатиращ ефект, т.е. ограничават усвояването на желязото от храни с растителен произход. Именно поради това приемът на продуктите, в които се съдържат – семена (сусамови, ленени, гроздови, слънчогледови), трябва да се ограничи.

Изпитано природно средство, доставящо оптимални дози желязо на вегетарианците

Тъй като вносът на желязо с храната не може да покрие дневните нужди от него, специалистите приканват хората, които спазват вегетариански хранителен режим, да заложат на приема на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Този доказан 100% натурален продукт доставя на организма оптимално количество желязо (като железен фумарт 46,60 мг). Освен с незаменимия минерал Фоливит Феро снабдява тялото с още две съставки, които оказват благотворен ефект върху кръвообразуванетофолиева киселина (400 мкг) и витамин B12 (9 мкг). Действайки в пълен синхрон и взаимно усилвайки своето действие, активните съставки превръщат Фоливит Феро в перфектното средство против най-честите форми на анемия. За постигане на оптимален ефект се препоръчва приемът да продължи минимум 3 месеца. Фоливит Феро има отлична поносимост, напълно безвреден е и не крие риск за здравето дори при дълговременна употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top