Витамин B12 при хора с диабет – защо е необходим?

Диабетът е заболяване на ендокринната система с много и различни проявления. Един от най-отличителните признаци на захарната болест са хронично завишените нива на кръвна захар. Всеки човек, който страда от диабет, е наясно, че е силно препоръчително да следи и поддържа в норма нивата на глюкоза в кръвта. Диабетът обаче значително повишава риска от дефицит на витамин B12 (цианкобаламин). Затова се препоръчва регулярно да се следят и нивата на този важен витамин.

Какво е значението на витамин B12 за страдащите от диабет?

Витамин B12 е един от жизненоважните водоразтворими витамини, който отговаря за правилното функциониране на нервните и кръвните клетки. Необходим е за нормалното кръвообразуване, неврокогнитивната и сърдечно-съдова функция. Витамин B12 има фундаментална роля и за синтеза на ДНК, като същевременно подпомага храносмилателната система да поддържа стабилни нива на глюкоза в кръвта.

Една от основните негативни последици от диабета е диабетната невропатия или увреждане на нервите в различни части от тялото. Най-често са засегнати нервите на долните крайници. Това състояние се причинява от хронично завишените нива на кръвна захар за дълъг период от време. Сред най-отличителните признаци на диабетна невропатия са слабост, изтръпване и болка в ръцете и краката. Могат да бъдат засегнати и други части на тялото, включително и стомашно-чревния тракт.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Продължителният недостиг на витамин B12 също допринася за увреждане на нервите и е възможно да усложни още повече състоянието.

Признаци на недостиг на витамин B12 при хора с диабет

Дефицитът на цианкобаламин може да се разпознае и по други типични за състоянието симптоми като умора, слабост, загуба на тегло, загуба на апетит, отслабване на паметта, запек и други.
При установен недостиг на витамин B12 е препоръчително да се възстановят нивата му, с цел да се избегнат нежелани усложнения.

Възстановяване на запасите на витамин B12 при хора с диабет

Допълнителният прием на витамин B12 е от съществено значение за всеки човек с установен недостиг на този важен за кръвообразуването микроелемент. Но от особено значение за хората със захарен диабет е да възстановят нивата на витамин B12 в кръвта колкото се може най-скоро.

В допълнение с витамин B9 (фолиева киселина), цианкобаламин съдейства за намаляване нивата на артериалния дразнител хомоцистеин, който е в основата на увреждане на нервите при диабетици. Тези два важни за кръвообразуването витамина съдействат за намаляване на болката в долните крайници, предизвикана от втвърдяване на кръвоносните съдове.

Ежедневният прием на 1 течна капсула Фоливит Феро/Folivit® Fero съдейства за своевременно възстановяване на запасите на витамин B12, фолиева киселина и желязо и предотвратява възможните негативни последици от недостиг на тези три ценни вещества при хора с диабет и всеки, който страда от някаква форма на анемия.

borola

Сподели:
Scroll to Top