дефицит на витамин B12

Усложнения при дефицит на витамин B12

Анемия, вследствие на дефицит на витамин B12 (и/или фолиева киселина) се появява, когато липсата на този така ценен витамин влияе на способността на организма да произвежда напълно функциониращи червени кръвни телца (еритроцити). Те са отговорни за пренасянето на кислород от белите дробове до всички тъкани на тялото.

Повечето хора с дефицит на витамин B12 (цианкобаламин) и фолиева киселина имат недобре развити червени кръвни клетки, които са по-големи от нормалното. Медицинският термин за това състояние е мегалобластна анемия. Дефицит на витамин B12 може да се появи вследствие на множество различни фактори. Важното е да се диагностицира навреме и да се избегнат усложненията, до които може да доведе.

В повечето случаи дефицитът на витамин B12 може лесно и ефективно да се излекува, без да се стигне до сериозни усложнения. Но усложнения могат да се появят, ако сте страдали от дефицит на този ценен витамин за по-дълъг период от време.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Усложнения при дефицит на витамин B12

Всички видове анемия, независимо от причината за появата им, могат да доведат до сърдечни или белодробни усложнения, тъй като сърцето се стреми да изпомпва кислород до всички жизнено важни органи.

При тежка форма на дефицит на циалкобаламин и фолиева киселина се наблюдава:

  • необичайно ускорен сърдечен ритъм (тахикардия)
  • сърдечна недостатъчност – сърцето не съумява да изпомпа достатъчно количество кръв в тялото с необходимото налягане

Какви са най-често срещаните усложнения при дефицит на витамин B12 и фолиева киселина?

Недостигът на витамин B12 (с или без наличие на анемия) може да доведе до следните усложнения:

Неврологични промени

  • проблеми със зрението
  • загуба на паметта
  • изтръпване (мравучкане) на крайниците (парестезия)
  • загуба на физическа координация (атаксия), което влияе на цялото тяло и предизвиква трудности при ходене и говорене
  • увреждане на части от нервната система (периферна невропатия), особено в краката

Безплодие

Дефицитът на витамин B12 и/или фолиева киселина може да доведе временно до безплодие. Това състояние е обратимо при прием на необходимото количество от двата витамина.

Вроден дефект на невралната тръба

При бременни жени дефицитът на B12 и фолиева киселина може да повиши риска от развитие на сериозен дефект при раждането, наречен дефект на невралната тръба. Невралната тръба е тесен канал, който формира мозъка и гръбначния канал.

Как да се избегнат усложненията вследствие на дефицит на витамин B12?

Първото и най-важно правило е дефицитът на витамин B12 да бъде установен навреме. Хубаво е да се предприемат необходимите мерки още при появата на първи симптоми. Подходящо средство при дефицит на витамин B12, както и при желязодефицитна анемия, е природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero.

За хората, които страдат от липса на витамин B12, фолиева киселина или желязо, е препоръчително да приемат по една капсула дневно след хранене за период минимум 3 месеца. При планиране на бременност може да започне да се приема веднага и да се продължи приема до три месеца след раждане.

borola

Сподели:
Scroll to Top