недостиг на витамин B12

4 неподозирани сигнала за недостиг на витамин B12

Витамините са хранителни вещества, които обикновено си набавяме чрез храната. Те поддържат много от жизнените функции на организма, а недостигът им се характеризира с отчетливи и понякога доста тревожни симптоми, които не бива да се пренебрегват.
Понякога, в зависимост от различни обстоятелства, хората страдат от недостиг на определени витамини и минерали и за да се радват на добро здравословно състояние, те трябва да си набавят необходимите количества от тях.

Какво представлява витамин B12 (цианкобаламин) и какви са неговите функции?

Витамин B12 е един от най-важните витамини за човека, защото изпълнява редица важни за здравословното състояние функции. Той не се синтезира в организма и затова е от жизнено значение да си го набавяме с храната.
Заедно с фолиева киселина, витамин B12 осъществява една от най-важните функции в организма – синтеза на ДНК и на червените кръвни телца. Участва и в производството на миелиновата обвивка около нервите и в провеждането на нервни импулси.

Недостиг на витамин B12 – освен анемия, какви други здравословни проблеми може да предизвика?

Сред най-разпространените признаци, че страдате от недостиг на витамин B12 са следните 4 признака:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Влошено зрение

Ако усетите, че зрението ви напоследък не е такова, каквото е обикновено, по-добре да установите дали не страдате от недостиг на витамин B12. Нарушение в зрението е един от симптомите за липса на този важен витамин вследствие на оптична невропатия, възрастово обусловена макулна дегенерация или глаукома.

Депресия

Редица клинични проучвания насочват вниманието на учените към взаимовръзката между дефицит на витамин B12 и депресия.

Проблеми с езика

Подутият, зачервен и възпален език е отдавна известен симптом, който се наблюдава при недостиг на витамин B12. Това затруднява храносмилателния процес – дъвченето и преглъщането са сериозно предизвикателство.

Безплодие и вероятност от спонтанен аборт

Жените, които срещат трудности при забременяването или не могат да задържат плода е добре да изследват нивата на цианкобаламин в кръвта.
Голямо проучване в началото на века установява наличието на недостиг на витамина при част от жените, които преминали през спонтанен аборт в ранна бременност.

Недостиг на витамин B12 – лесен и ефикасен начин за справяне с проблема

Когато диетата не снабдява организма с достатъчно количество от витамина или друг фактор възпрепятства неговото усвояване е добре да се помисли за допълнителният му прием. Препоръчителните дневни дози цианкобаламин могат да бъдат достигнати чрез редовния прием на Фоливит Феро/Folivit® Fero – хематологично средство против анемия с благоприятен ефект върху кръвообразуването. Витамин B12, заедно с фолиевата киселина, участват в процесите на узряване и диференциране на червените кръвни клетки. В състава на Фоливит Феро присъства и желязо, което също участва в процеса на кръвообразуване.

borola

Сподели:
Scroll to Top