анемия при бременност

Анемия при бременност – нужни витамини и микроелементи

Анемия при бременност е най-честото усложнение през този изключително важен за дамите период. Как бъдещите майки да се погрижат за доброто здраве на бебето и своето собствено – научете в тази статия.

Анемията е едно от най-честите усложнения на бременността след хипертонията и диабета

Среща се при висок процент от бременните жени (20 до 80%), в зависимост от социално-икономическото състояние на популацията. Тежките анемии по време на бременност могат да доведат до множество здравословни проблеми за майката и бебето.

Доказано е, че по време на бременността обемът на циркулиращата кръв нараства с 50% за сметка на плазмата спрямо клетъчната съставка.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

По време на бременност се повишават нуждите от желязо и витамини. Тази промяна е вследствие на увеличеното производство на еритроцити и необходимостта от задоволяване на нуждите на плода и плацентата. Дневната нужда от желязо е 15 мг, докато при бременните дами тя нараства двойно – 30 мг дневно.

Какви са мерките за профилактика на анемия при бременност?

Бременните жени, освен че се нуждаят от няколкостотин допълнителни калории на ден, трябва да си набавят в оптимални количества и специфични вещества. Те осигурят доброто здраве на майката и нормалното развитие на бебето. Особено силно това важи за жени, които карат бременност много скоро след предишна, носят близнаци или преживяват сериозни атаки на сутрешното неразположение. През бременността е нужно:

  • да се осигури разнообразна диета
  • в дневния прием да се включат достатъчно количество храни, богати на желязо. То се съдържа в месото, копривата, яйцата, спанака, сушените плодове.
  • да се осигурят хранителни продукти с оптимално съдържание на витамин С. Той е жизнено необходим за нормалното усвояване на желязото от организма.
  • в дневното меню да се набавят продукти, които съдържат фолиева киселина. Такива са лещата, различните видове боб, грах, брюкселско зеле, броколи, аспержи и други.

Фолиева киселина, желязо и витамин В12 са основните вещества, необходими за предпазване от анемия при бременност

Фолиевата киселина, позната още като витамин В9, представлява едно от най-необходимите за жената вещества. Това твърдение важи в най-голяма степен през бременността. През този период фолиевата киселина спомага за нарастването на матката, формирането на плацентата, като освен това осигурява правилно ембрионално развитие.

Какви са рисковете за детето, вследствие на недостатъчния прием на фолиева киселина през бременността?

Според специалисти, децата на дамите, които не приемат фолиева киселина, са два пъти по-застрашени от късно проговаряне. Освен това фолиевата киселина упражнява благоприятен ефект върху нервната система и мозъчните структури, които отговарят за речевата способност.

Доказано е, че недостигът на фолиева киселина през бременността обуславя опасност от проблеми с костния канал на бебето. Те може да доведат до вродени аномалии като спина бифида (дефект на невралната тръба). Вследствие на профилактика чрез прием на фолиева киселина преди забременяване и в първите два месеца след него, се намалява опасността от увреждане на невралната тръба с 80%.

Недостигът на фолиева киселина може да доведе и до отлепване на плацентата, преждевременно раждане, проблеми с развитието на плода и ниско тегло на бебето след раждане. Ако през бременността не се приема достатъчно фолиева киселина, съществува вероятност от повишаване на кръвното налягане, наличие на белтъци в урината и др.

Желязото като сигурен протектор срещу желязодефицитна анемия при бременност

Храненето с продукти, богати на желязо, или приемът му чрез природни продукти през бременността и в периода на кърмене, е основната защитна преграда пред развитието на желязодефицитна анемия.

Цианкобаламин – незаменимият витамин за защита от анемия при бременност

Витамин В12, наричан още цианкобаламин, участва в еритропоезата – формирането на червените кръвни клетки. Снабдяването с оптимални количества от него е първа стъпка към развитието на здраво бебе. Този специфичен витамин се открива предимно в животински продукти като месо и яйца. Поради това жените, хранещи се с вегетариански или веган продукти, е необходимо да се консултират с лекар при планувана бременност.

Уникална комбинация от най-важните компоненти срещу анемия при бременност

Специалистите препоръчват на всички бременни дами приема на природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Всяка капсула Фоливит Феро доставя на организма оптимални количества фолиева киселина, желязо и витамин B12 за нормално кръвообразуване и овладяване на анемичните прояви. Активните съставки участват пряко в хемопоезата и взаимно допълват ефектите си.

Фоливит Феро се приема при анемия, кръвозагуба, силно кръвотечение по време на менструация и раждане, и кръводаряване. Продуктът е изключително подходящ за прием при бременност и кърмене, както и в периода на планирано зачеване и след раждане.

Фоливит Феро няма странични показания и се дозира по 1 капсула на ден, след храна.

borola

Сподели:
Scroll to Top