дефицит на желязо

Дефицит на желязо при бебета – превантивни мерки

Учени от Мичиганския университет в САЩ установяват, че новородените, които страдат от дефицит на желязо, са изложени на висок риск от забавяне в развитието си. Как са достигнали до извода и по какъв начин да се предотврати опасният железен дефицит?

Как изследователите констатират, че дефицитът на желязо крие опасност от забавено развитие при децата?

Членовете на научния екип провеждат изследване сред 191 деца от Коста Рика на възраст от 5 до 17 години. Всички те произхождат от работническата и средната класа, диагностицирани са с дефицит на желязо и между 1-2-годишна възраст са приемали медикаменти за възстановяване на железните депа. За целите на експеримента учените ги подлагат на тестове за оценка на моторните (двигателните) и когнитивните (познавателните) им умения. Впоследствие съпоставят резултатите им с тези на деца, при които железните запаси са в норма. При сравнителния анализ прави впечатление, че децата, които имат дефицит на желязо, изостават в своето развитие. Изследователите не откриват доказателства, че медикаментозното лечение за овладяване на дефицит на желязо в първите години от живота на подрастващите е довело до възстановяване на нормалните когнитивни функции и фината моторика. „Някои от нарушенията в развитието на малчуганите могат да бъдат необратими. Поради това бъдещите майки трябва да предотвратят дефицита на желязо, който заплашва децата след появата им на бял свят. Най-добрият начин да го сторят е, като започнат да набавят оптимални количества от незаменимия микроелемент още при планиране на бременност и продължават да го правят дори след раждането“, съветва д-р Бетси Лозоф, главен автор на изследването.

Тя обосновава препоръката си с факта, че мъникът получава запаси от желязо още докато е в утробата, а след като се роди – при кърмене.

Експертите от Американската педиатрична асоциация твърдо подкрепят изразеното от д-р Лозоф мнение и дават ценни практически насоки на жените, планиращи бременност, как да предпазят плода от дефицит на желязо и да гарантират нормалния му растеж и развитие. Основното им напътствие към представителките на нежния пол, които са готови да усетят трепетите на майчинството, е да наблягат на консумацията на храни, богати на желязо. Такива са месото от птици, риби и бозайници, черният дроб, яйцата, сушените плодове и бобовите култури. Успоредно с тези продукти е добре да приемат витамин C, който подобрява усвояването на желязото. В случай че диетата не снабдява организма на бъдещите майки с достатъчно количество от жизненоважния минерал, те трябва да пристъпят към употребата на специално създадени средства, които поддържат оптимални нива на желязо в кръвта.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Специалистите у нас препоръчват на жените в детеродна възраст да се доверят на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Освен желязо (като железен фумарат) този хематологичен продукт, вдъхновен от природата, съдържа още две неизменни съставки за нормалното кръвообразуване – фолиева киселина и витамин B12. Благодарение на мощното взаимодопълващо действие на активните вещества Фоливит Феро осигурява надеждна защита на майката и плода от основните хранителни дефицити като недостига на желязо. Има удобна дозировка. Приемът започва още при планиране на бременност и продължава до 3 месеца след раждането.

borola

Сподели:
Scroll to Top