картофи и желязо

Картофи и желязо – една неочаквана връзка

Ако си мислите, че между картофи и желязо няма нищо общо, грешите. Според изследване, публикувано в Journal of Nutrition, грудката на картофите е отличен източник на ценния за организма минерал. Това означава, че картофите могат да изиграят важна роля срещу железния дефицит – водеща причина за развитие на анемия (малокръвие). Тук правим вметка, че това е хематологично медицинско състояние, което засяга приблизително 2 милиарда души по света.

Картофи и желязо – по-свързани, отколкото предполагаме според проучването

Изследването е проведено сред жени с железен дефицит от региона Уанкавелика в Перу. За целите на експеримента участничките консумират 500 г картофи дневно в продължение на 2 седмици. Резултатите от сравнителния анализ сочат, че степента на усвояване на желязо от картофите е много по-висока сравнено с други култури.

Оказва се, че доброволките в изпитването са усвоили цели 28% от желязото в картофите с жълто месо, които са консумирали. За сравнение, хората усвояват:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • само около 2-10% от желязото в повечето зеленчуци
  • едва 8% от желязото в перленото просо
  • по-малко от 10% от желязото в боба

С други думи:

  • консумираните 500 г картофи дневно, осигуряват на участничките 33% от дневните нужди от желязо на жена в репродуктивна възраст

Неочакван приятен резултат

„Никой не е очаквал, че степента на усвояване на желязо от картофите е толкова висока“, казва нутриционистът д-р Габриела Бургос. Тя е диетолог в Международния изследователски център за картофи (CIP) в перуанската столица Лима. Провежда изследването в сътрудничество с Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich) и Перуанския институт за изследване на храните (IIN). Д-р Бургос изтъква, че това е първото по рода си подобно изследване за бионаличност на желязо при хора. Тя и колегите ѝ отдават неочаквания приятен резултат на факта, че:

Картофи и желязо e тема с продължение

Тепърва ще се установява дали редовната консумация на подсилени с желязо картофи води до значително повишаване нивото на желязо в организма. Докато очакват резултатите, хората могат да компенсират железния дефицит с приема на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това е хематологично средство против анемия с благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Освен желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг) съдържа фолиева киселина 400 мкг и 9 мкг витамин В12. Това са трите най-важни съставки за синтеза на червените кръвни телца (еритроцити) и хемоглобина.

Продуктът може да се използва продължително време без риск от нежелани ефекти и странични реакции. Иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлага, усилват ефективността на формулата. Подходящ за жени, планиращи бременност, бременни и кърмачки. Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top