малокръвието

Малокръвието – 4 факта, които е добре да се знаят

В следващите редове ще посочим 4 основни факта за малокръвието (анемия). Запознайте се с тях, защото знанието е сила и може да помогне на вас или ваш близък, преди да е станало късно.

Малокръвието може да е признак на заболяване

Анемията подобно на високата температура говори, че нещо нередно се случва със здравето. Тя може да възникне в резултат на заболяване или някакво състояние. Причините за появата ѝ са различни. В повечето случаи е свързана с относително безобидни неща като недостиг на желязо в организма и обилна менструация. Не е изключено обаче да е признак на заболявания като цьолиакия (глутенова ентеропатия) и злокачествено образувание на дебелото черво. Единствено специалист може да каже каква е причината за възникането ѝ.

Обичайно симптомите на малокръвие са неспецифични

Усещане за слабост (особено сутрин), лесна умора, суха и бледа кожа, цепнати ъгълчета на устата, чупливи нокти, главоболие, световъртеж, шум в ушите… Диагностицирането на анемия не е лесно, тъй като симптомите се срещат и при други заболявания и състояния. По-особен признак, който подсказва за наличие на малокръвие, е неистовото желание за ядене на пръст, лед, глина, царевично нишесте, картон.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Малокръвието се диагностицира с помощта на лабораторни изследвания

Макар външният вид и оплакванията на пациента да насочват към хематологичното състояние, поставянето на диагноза става с помощта на лабораторни изследвания. Необходимо е да се направи пълна кръвна картина.

От значение за поставянето на диагнозата са следните показатели:

  • хемоглобин (червеният пигмент в еритроцитите)
  • хематокрит (процентното отношение на еритроцитите към общия обем кръв)
  • MCV (отношение на хематокрита към общия брой еритроцити)
  • MCH (отношение на хемоглобина към общия брой еритроцити)
  • MCHC (отношение между хемоглобина и хематокрита)

Малокръвието дори да е в лека форма може да говори за тежък здравословен проблем

Тежестта на анемията невинаги е обвързано със значимостта на причината, която я е предизвикала. Казано с други думи, възможно е леката анемия да крие тежък здрзавословен проблем. Ето защо състоянието не бива да се подценява. При поява на симптоми е нужно да се потърси помощ от специалист.

Силата на природата срещу малокръвието

В случай че диагнозата анемия бъде потвърдена, лечението спокойно може да се допълни с Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това е безвредно хематологично средство с благотворен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Всяка негова капсула съчетава силата на трите най-важни вещества за синтеза на еритроцитите и хемоглобина:

  • желязо 15 mg (като железен фумарат 45.60 mg)
  • фолиева киселина (400 mcg)
  • витамин В12 (9 mcg)

Благодарение на иновативните течни капсули (Solucaps) се постига още по-висока ефективност. Активните вещества се усвояват по-бързо и цялостно от организма.

Продуктът спокойно може да се използва от бременни и кърмещи жени. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием.

borola

Сподели:
Scroll to Top