фолиева киселина изследване

Изследване: Нивото на фолиева киселина спада през лятото

Ново изследване установява, че количеството фолиева киселина (витамин B9) в организма намалява през летните месеци. Като причина за това авторите на проучването от университета в Малага (Испания) посочват по-силното слънчево греене.

Учени отдавна подозират връзката между силната слънчева радиация и понижаването на фолиевата киселина в кръвния серум. Испанските изследователи обаче са първите, които предоставят убедителни доказателства за взаимовръзката помежду им. Вижте повече в следващите редове.

Още за испанското изследване, което доказва взаимовръзката между силната радиация и ниските плазмени нива на фолиева киселина

Изследователите достигат до заключението, след като в продължение на 5 години проследяват стойностите на фолиева киселина в кръвта на повече от 100 000 пациенти. При сравнителния анализ на данните прави впечатление, че нивото на киселината пада драстично в месеците с продължително и интензивно слънчево облъчване. „Установихме, че това е устойчива тенденция, която се повтаря всяка година. Процентът на хората, които страдат от недостиг на фолиева киселина в организма, се увеличава през лятото. Резултатите ясно показват, че мъжете са по-често засегнати от жените“, казва Хосе Агилера, един от авторите на изследването.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Учените предупреждават, че ако потърпевшите не вземат спешни мерки за компенсиране на хранителния дефицит, здравето им сериозно може да пострада.

Евентуални последствия от недостиг на фолиева киселина в организма и начини за предотвратяването им

Изследователите напомнят, че фолиевата киселина има ключова роля за нормалния растеж и функционирането на всички клетки в тялото. Недостигът ѝ може да доведе до редица здравословни проблеми – мегалобластна анемия, дефект на невралната тръба, злокачествено образувание на дебелото черво, сърдечно-съдови заболявания.

Учените обръщат специално внимание, че фолиевият дефицит е особено опасен в началните месеци от бременността. Дори умереният му недостиг увеличава риска от вродени малформации на плода, преждевременно отлепване на плацентата и аборт.

Специалистите алармират, че да се минимизира здравният риск, хранителният дефицит трябва да се компенсира. Добри хранителни източници на фолиева киселина са бобовите растения и зеленолистните зеленчуци. За съжаление, посочените храни не са достатъчни за осигуряване на нужната дневна доза. Ето защо се препоръчва допълнителен прием на фолиева киселина под формата на добавка.

След като представихме испанското изследване, което доказва, че има връзка между силната слънчева радиация и фолиевият дефицит, ще разкрием как да се компенсира недостигът на фолиева киселина

Фоливит Феро/Folivit® Fero е най-добрият естествен източник на фолиева киселина (400 мкг) на нашия пазар. Приемът му осигурява на организма още желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг) и 9 мкг витамин В12. Формулата на продукта е разработена така че да оказва благоприятен ефект върху кръвообразуването и да предпазва от анемия.

Фоливит Феро е напълно безопасен и има отлична поносимост. Успешно се прилага при бременност и кърмене, неправилно хранене, смущения в резорбцията и продължителна хемодиализа. Има удобен прием. Дозира се по 1 течна капсула дневно, след хранене. Желателно е да се приема минимум 3 месеца.

borola

Сподели:
Scroll to Top