състав на кръвта

Състав на кръвта – какво показват елементите на кръвта?

Интересува ви какъв е нормалният състав на кръвта? Тогава тази статия е точно за вас. В нея ще ви запознаем с някои от формените елементи на кръвта и за какво „говорят“ промените в техните стойности.

Ето кои са формените елементи на кръвта и какво разкриват отклоненията в референтните им стойности в естествения състав на кръвта

Левкоцити

Белите кръвни клетки имат важно значение за защитата на организма от микроби (бактерии, вируси и др.), носещи чужда генетична информация, като участват активно в тяхното неутрализиране. Обикновено се изследват при съмнение за наличие на инфекциозен процес в тялото. Стойностите им се повишават при бактериални и вирусни инфекции, заболявания на костния мозък (левкемия) и прием на имуносупресивни лекарства. Пониженият им брой в естествения състав на кръвта често се свързва с автоимунни заболявания, при които собствените клетки атакуват организма.

Лимфоцити

Лимфоцитите се отнасят към белите кръвни клетки. Важна част са от имунната система. Разделят се на два основни типа – Т- и В-клетки, които имат общ произход, но различни пътища на развитие и съзряване. Развитието на В-клетките се осъществява в костния мозък, а на Т-клетките в тимуса (лимфоиден орган, разположен зад гръдната кост). Функцията на тези имунни клетки е свързана със защита на организма от инфекциозни причинители. Увеличен брой лимфоцити в нормалния състава на кръвта се наблюдава при вирусни, бактериални и онкологични заболявания. Стойностите им се понижават след лъчетерапия, употреба на кортикостероиди и др.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Гранулоцити

Тези бели кръвни клетки отговарят основно за отбраната на организма от инфекциозни причинители. Разделят се на неутрофили, еозинофили и базофили. Причините за повишени или намалени стойности на тези клетки може да бъдат най-различни. Завишеният им брой в състава на кръвта се свързва с наличието на инфекции и възпаления, ревматоиден артрит, нарушения в хормоналния баланс, туморни заболявания, прием на медикаменти. Повишеният брой на еозинофили в кръвта може да се дължи на алергични състояния или наличие на паразити в тялото.

Тромбоцити

Тези кръвни клетки, познати още като кръвни плочки, са отговорни за кръвосъсирването. Интересна особеност е, че те имат плоска форма и са лишени от ядро. Играят основна роля в процеса на кръвоспиране (хемостаза), благодарение на способността им да се слепват, за да се оформи кръвен съсирек. Наред с механичната им функция, която изпълняват в хемостазата, тромбоцитите взаимодействат активно с ендотела на съдовата стена и другите кръвни клетки. Отделят множество активни субстанции, които участват по различен начин в процесите на атеросклероза и последваща атеротромбоза. Количеството им в естествения състав на кръвта се повишава при възпаления, оперативно отстраняване на далака, заболявания на костния мозък, след кръвозагуба и др. Пониженият им брой обикновено се свързва с наличие на левкемия, автоимунни заболявания и след провеждане на химиотерапия.

Еритроцити

Червените кръвни телца са най-големия брой клетки в нормалния състав на кръвта. Най-важната съставна част на тези клетки е хемоглобина – комплексен протеин, който съдържа желязо. Основната му функция е да свързва и пренася кислород от белите дробове до всички тъкани в организма и съответно да приема от тях въглероден диоксид. При недостатъчно снабдяване с кислород в тъканите се развива състояние, известно като хипоксия.

Количеството на еритроцитите в кръвта се увеличава при заболявания на белите дробове и бъбреците, при нарушена обмяна на веществата, обезводняване и др.

Намален брой на еритроцити се наблюдава при кръвозагуба, заболявания на костния мозък, злокачествени образувания, хронични инфекции, липса на желязо, витамин В12 или фолиева киселина. Понижените стойности на червени кръвни клетки или хемоглобин, както и намалената способност на хемоглобина да свързва кислород от белите дробове се означават като анемия (малокръвие).

В тези случаи специалистите препоръчват прием на хематологични средства

Фоливит Феро/Folivit® Fero е продукт на първи избор при пациенти с анемия. Той се отличава от другите продукти по качеството на съставките, фармацевтичната форма и технологията на производство.

Фоливит Феро представлява рационална комбинация от желязо, витамин В12 и фолиева киселина – трите най-важни съставки, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобин. Активните съставки на Фоливит Феро участват пряко в кръвообразуването.

Желязото във Фоливит Феро е необходимо за образуването на хемоглобин в еритроцитите. Фолиевата киселина и витамин В12 активират синтеза на материали на клетъчното ядро. Активират процесите на делене, узряване, диференциране на червените кръвни телца и участват в изграждане на миелиновите обвивки на гръбначномозъчните нерви.

За постигане на оптимални резултати се препоръчва Фоливит Феро да се приема продължително време по 1 течна капсула дневно, след хранене. Подходящ е за бременни жени. Има отлична поносимост. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top