хемоглобин

Хемоглобин – поддържане на нивата му в норма

Хемоглобинът е част от състава на червените кръвни клетки. Състои се от четири молекули протеин, които са свързани помежду си.

Хемоглобин – същност и функции

Нивата на хемоглобин в кръвта са от особено значение за здравословното състояние на всеки човек. Това се дължи на неговата основна функция – да пренася кислород от белите дробове до всички тъкани и органи и въглероден диоксид в обратната посока.
Този жизненоважен протеин участва и в поддържането на естествената форма на червените кръвни клетки. Те са заоблени и по-тесни в основата си, но промените в структура на хемоглобина нарушава тяхната нормална форма и функция. Ниските стойности на хемоглобин пък създават реална предпоставка за развитие на анемия и за намален брой червени кръвни телца. Затова е от особено значение поддържането на нормални нива на хемоглобин в кръвта.

Нормални стойности на хемоглобин

Чрез кръвно изследване се установяват нивата на хемоглобин в грама на децилитър (g/dL) като 1 децилитър се равнява на 100 милилитра. Нормалните нива на хемоглобин зависят от възрастта, но при възрастни средно варират между 14 и 18 g/dL при мъже и от 12 до 16 g/dL при жени. При бременните жени е препоръчително да се следят особено внимателно нивата на хемоглобин, защото както прекалено високите, така и ниските нива могат да доведат до сериозни усложнения през бременността.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Поддържане нивата на хемоглобин в норма

Съществуват различни методи за повишаване нивата на хемоглобин. Като за начало е препоръчително да се увеличи консумацията на храни, богати на желязо. Такива са: животински черен дроб, месо, яйца, спанак, артишок, боб и леща, нахут, сусам, тиквени семки и други. Към режима на хранене е наложително да се включват и храни, богати на витамин B12 и фолиева киселина (витамин B9), тъй като заедно с желязото тези две ценни органични вещества участват в процеса на кръвообразуване.
При състояния като анемия и установени ниски нива на хемоглобин най-удачен е приемът на натуралния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero – хематологично средство с благоприятен ефект върху кръвообразуването. Фоливит Феро представлява най-пълният източник на витамини и минерали за превенция и овладяване на анемия, тъй като съдържа оптимални количества от трите най-ценни съставки – желязо, фолиева киселина и витамин B12.

borola

Сподели:
Scroll to Top