недостиг на желязо

Недостиг на желязо – сигнал за желязодефицитна анемия?

При недостиг на желязо в организма се нарушава производството на еритроцити. Те са основна част от формените елементи на кръвта, които съдържат хемоглобин (пренасящият кислород белтък в кръвта). Когато организмът страда от недостиг на желязо в повечето случаи става въпрос за желязодефицитна анемия.

Световната здравна организация (СЗО) определя желязодефицитната анемия, като състояние на организма, при което нивата на хемоглобина са под 130 гр/л при мъжете над 15-годишна възраст и под 120 гр/л при жени над 15 години. За бременните жени нива под 110 гр/л се определят като предпоставка за желязодефицитна анемия.

Недостиг на желязо – кой е застрашен?

  • Вегетарианците, веганите и като цяло хората, които не приемат месни продукти попадат в групата на застрашените от недостиг на желязо. Причината е, че месните продукти са основен източник на този микроелемент и когато човек избягва консумацията им, съществува риск от желязодефицитна анемия.
  • Хората, които спазват дълги и изтощителни диети, или се хранят нездравословно с храни, които ги лишават от желязо, също попадат в рисковата група.
  • Децата, които са родени с по-ниско от нормалното тегло и недоносените бебета също са предразположени към развитие на желязодефицитна анемия.
  • Възрастните и децата, които приемат по-големи количества краве мляко също са застрашени от желязодефицитна анемия, защото млякото понижава усвояването на желязото от организма.
  • След операция е задължително да се следят нивата на желязо в организма, тъй като по време на операцията пациентите губят голямо количество кръв, а това е предпоставка за развитие на желязодефицитна анемия.
  • Жените с по-тежка и обилна менструация, родилките, жените, които кърмят, както и тези, които са родили скоро също попадат в рисковата група на хората с недостиг на желязо в организма.
  • Заболявания на стомаха и червата като болест на Крон, хемороиди, улцерозен колит, пептична язва, автоимунни гастрити, също могат да бъдат причина за дефицит на желязо в организма.

Лечението на желязодефицитната анемия се осъществява в две основни направления:

– установяване на причината за намаленото количество желязо в кръвта
– прилагане на продукти, които съдържат този важен микроелемент в съчетание с рационален хранителен режим

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

„Здрава“ храна за здрав организъм

Желязото е сред незаменимите съставки на храната, които трябва непрекъснато да постъпват с нея в тялото за поддържане на добро здравословно състояние. За профилактика срещу появата на желязодефицитна анемия и особено при хора диагностицирани с такава, основна препоръка на лекарите е спазването на адекватен хранителен режим и прием на богати на желязо храни.

Препоръчителните дневни приеми на желязо варират според пола, като по-големи дози следва да поемат жените и особено бременните. Предлагаме ви хранителните продукти, чиито изследвания са показали най-високо средно съдържание на желязо:

Плодове

Смокини, праскови, дренки, череши, ябълки, сушени сливи и сушено грозде.

Зеленчуци

Патладжан, маслини, леща, боб, маруля, кромид, ряпа, карфиол.

Ядки

Тиквени семки, сусам, бадеми, орехи.

Подправки и билки

Магданоз, спанак и киселец.

Месни продукти

Черен и бял дроб, мозък, заешко, миди и стриди.

Ефективно природно средство при недостиг на желязо

Специалистите у нас препоръчват на хората с недостиг на желязо да се доверят на помощта на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Благодарение на оптималното количество желязо, което съдържа, това хематологично средство помага за възстановяването на железните запаси в организма. Освен максимално количество от есенциалния минерал, Фоливит Феро снабдява организма с нужното дневно количество фолиева киселина и витамин B12. Фоливит Феро е природен продукт, който съдържа безопасна комбинация от активни съставки. Те участват в синтеза на хемоглобин в еритроцитите и оказват благоприятен ефект върху кръвообразуването. Поради тази причина Фоливит Феро е препоръчван за употреба от специалистите при желязодефицитна анемия. Технологичната форма на продукта – течни капсули, гарантира по-бързото и цялостно усвояване от организма, а оттам и по-мощния ефект. За постигане на оптимален резултат се препоръчва Фоливит Феро да се приема продължително време по 1 течна капсула дневно след хранене. Продуктът има отлична поносимост и е напълно безвреден.

borola

Сподели:
Scroll to Top