желязо

Желязо – как да подпомогнем усвояването му? (част 1)

Ниски нива на желязо в организма се наблюдават основно при представителките на нежния пол. Симптомите, насочващи към понижени нива на желязото са трудности или невъзможност за концентрация, раздразнителност, умора, депресия и др. От дефицит на желязо са особено застрашени жените. Изчислено е, че по време на менструация една жена загубва около 20-30 мг желязо. Дефицит на желязо може да възникне и вследствие на недостатъчното количество на минерала в хранителните продукти и на влошеното му усвояване от организма. Ето защо, ако искаме да преодолеем този проблем е необходимо не само да приемаме храни, богати на този минерал, но и да сме наясно кои храни подпомагат и кои възпрепятстват усвояването му.

Кои храни влошават усвояването на желязо от организма?

Хората с дефицит на желязо в организма е добре да сведат до минимум или да изключат напълно консумацията на следните няколко храни и напитки, които възпрепятстват до голяма степен абсорбцията му.

Кафе и чай

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Двете напитки съдържат полифеноли (най-голямата група антиоксиданти) и фитати (антиоксидантни съединения), които понижават с 50-60% абсорбцията на желязото. За да предотвратите този нежелан ефект е добре да приемате в малки количества тези напитки поне един час преди консумация на храните, съдържащи желязо. Хранителните източници на фитати са семената от чия, сусама, царевицата, пълнозърнестия хляб.

Освен това два часа след хранене се въздържайте от храни, които пречат на усвояването на минерала. Такива са:

Мляко и млечни продукти

В тази група влизат киселото и прясно мляко, различните видове сирена и кашкавали, извара, сметана и др.

Яйца

Бобови култури

Към тях спадат лещата, фасула, граха, нахута, фъстъците, соята. В тях се съдържа фитинова киселина, която възпрепятства усвояването на този минерал.

Храни, които съдържат прекалено високо количество цинк и мед

Храните, които съдържат високо количество цинк са: пшеничен зародиш, телешки черен дроб, телешко месо, печени тиквени семки, черен шоколад, агнешко месо, фъстъци.
Храните с високо съдържание на мед са: телешки, агнешки, патешки и гъши черен дроб.

borola

Сподели:
Scroll to Top