желязо

Желязо – защо ни е нужно?

Каква е ролята на желязото в организма?

Желязото е жизнено необходим минерал за всеки един от нас. То участва в процеса на съкращаване на мускулите и в изграждането на хемоглобина, като също така подпомага транспорта на кислород до всяка клетка. Желязото е “отговорно” и за червения цвят на кръвта. Хемоглобинът и по-конкретно съставната му част – хем, съдържа желязо и червен пигмент – порфирин.

Множество състояния водят до изчерпване на желязото в организма – кръвозагуба, повишени нужди от желязо през периода на растеж, бременност и кърмене и др. Недостигът му е свързан с влошаване функцията на редица важни органи, както и на имунната система. Според специалисти дори и лек недостиг на желязо провокира анемия, водеща до отпадналост, бърза уморяемост и др. Хроничният дефицит на минерала пък може да причини органна недостатъчност.

В тялото ни желязото се разпределя в различни органи и тъкани. Мускулите съдържат около 300 мг, под формата на миоглобин, черния дроб – 1000 мг, а костния мозък – 300 мг.
Според специалисти дневната нужда от желязо при различните хора е следната:
жени и подрастващи деца – 18 мг
мъже – 10 мг

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Кои храни подсигуряват дневния прием на желязо?

Подправки

С най-високо съдържание на този минерал са сухата мащерка, градинската мента и магданоза. В една супена лъжица суха мащерка се съдържат 3,7 мг желязо.

Какао на прах и шоколад

В 100 гр прахообразно какао се съдържат 36 мг желязо. В неподсладения готварски шоколад пък се съдържат 17,4 мг желязо в 100 гр. Избягвайте обаче сладките школади, тъй като количеството желязо в тях e малко – около 2,4 мг в 100 гр.

Черен дроб

Гъшият черен дроб съдържа около 30,5 мг желязо в 100 гр, а свинският – 17,9 мг.

Хайвер

В 100 гр от него се съдържат 11,9 мг желязо.

Сушени домати

В 100 гр сушени домати се съдържат 9 мг желязо.

За да засилите ефекта от тези храни, специалистите препоръчват прием на природния източник на желязо – Фоливит Феро/Folivit® Fero. Освен желязо във Фоливит Феро се съдържа витамин В12 и фолиева киселина. Хематологичният продукт се препоръчва при бременност и кърмене, железен дефицит, непълноценно или неправилно хранене и др.

borola

Сподели:
Scroll to Top