развитие на деменция

Ниските нива на желязо в кръвта крият опасност от развитие на деменция?

Благодарение на всички видове медии, съвременното общество е наясно с множеството ползи от приема на желязо за здравето на човека. Освен, че е от огромно значение за повишаването на ниските нива на хемоглобина в кръвта и предотвратяването на различни видове анемии, желязото стимулира защитните сили на организма. Също така повишава устойчивостта му към болестите, стреса и др. Ново проучване на специалисти обаче добавя още една заслуга към множеството му, които вече са известни.

Американски изследователи, които неотдавна провеждат проучване, резултатите от които са оповестени в сп. Neurology. Според тях понижените нива на този микроелемент в кръвта и развиващата се вследствие на тях анемия, обуславят риск от поява на деменция. Или с други думи казано – желязото играе важна роля и при предотвратяването на коварното заболяване.

Изследователите от Университета на Калифорния, Сан Франциско и Американската академия по неврология осъществяват анализ над 2552 доброволци във възрастовият диапазон – 70-79 години.

За период от 11 години се проследяват отблизо измененията във функциите на мозъка, както и на тези на мисловната дейност при всеки един от участниците. Важно уточнение, което следва да се направи, е че в началото на проучването нито един от тях не е страдал от деменция. Учените констатират, че сред участниците, 393-ма души от тях вече са с диагностицирана анемия. В края на изследването към тази цифра се добавят още 445 нови случая.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Според крайните резултати от проучването, при хората, които страдат от анемия рискът от развитие на деменция е с 41% по-висок, в сравнение с тези, които не са засегнати от нея. Кристин Яфе, автор на проведеното изследване, твърди, че връзката между анемията и деменцията се дължи на кислородният глад. Той причинява анемията, която пък от своя страна е в пряка връзка с процесите, които протичат в мозъка.

Всички знаем, че за да функционира нормално, мозъкът ни се нуждае от снабдяване с достатъчно количество кислород.

Според препоръките на американските специалисти употребата на храни, съдържащи повишени количества желязо като месо, спанак, леща, сушени плодове и други, могат да намалят опасността от развитието на деменция. Високи количества желязо, в комбинация с витамин В12 и фолиева киселина, които също участват в образуването на червените кръвни телца и хемоглобина се съдържат във Фоливит Феро. Благодарение на действието на балансираната си комбинация от тези три съставки, Фоливит Феро е изпитано и доказано средство срещу анемия. Това означава, че продуктът е ефективен протектор срещу деменция.

borola

Сподели:
Scroll to Top