Ниските нива на желязо в кръвта крият опасност от развитие на деменция?

развитие на деменция

folivit291015Благодарение на всички видове медии, съвременното общество е наясно с множеството ползи от приема на желязо за здравето на човека. Освен, че е от огромно значение за повишаването на ниските нива на хемоглобина в кръвта и предотвратяването на различни видове анемии, желязото стимулира защитните сили на организма. Също така повишава устойчивостта му към болестите, стреса и др. Ново проучване на специалисти обаче добавя още една заслуга към множеството му, които вече са известни.

Американски изследователи, които неотдавна провеждат проучване, резултатите от които са оповестени в сп. Neurology. Според тях понижените нива на този микроелемент в кръвта и развиващата се вследствие на тях анемия, обуславят риск от поява на деменция. Или с други думи казано – желязото играе важна роля и при предотвратяването на коварното заболяване.

Изследователите от Университета на Калифорния, Сан Франциско и Американската академия по неврология осъществяват анализ над 2552 доброволци във възрастовият диапазон – 70-79 години.

За период от 11 години се проследяват отблизо измененията във функциите на мозъка, както и на тези на мисловната дейност при всеки един от участниците. Важно уточнение, което следва да се направи, е че в началото на проучването нито един от тях не е страдал от деменция. Учените констатират, че сред участниците, 393-ма души от тях вече са с диагностицирана анемия. В края на изследването към тази цифра се добавят още 445 нови случая.

Според крайните резултати от проучването, при хората, които страдат от анемия рискът от развитие на деменция е с 41% по-висок, в сравнение с тези, които не са засегнати от нея. Кристин Яфе, автор на проведеното изследване, твърди, че връзката между анемията и деменцията се дължи на кислородният глад. Той причинява анемията, която пък от своя страна е в пряка връзка с процесите, които протичат в мозъка.

Всички знаем, че за да функционира нормално, мозъкът ни се нуждае от снабдяване с достатъчно количество кислород.

Според препоръките на американските специалисти употребата на храни, съдържащи повишени количества желязо като месо, спанак, леща, сушени плодове и други, могат да намалят опасността от развитието на деменция. Високи количества желязо, в комбинация с витамин В12 и фолиева киселина, които също участват в образуването на червените кръвни телца и хемоглобина се съдържат във Фоливит Феро. Благодарение на действието на балансираната си комбинация от тези три съставки, Фоливит Феро е изпитано и доказано средство срещу анемия. Това означава, че продуктът е ефективен протектор срещу деменция.

borola
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x