коронавирус еритроцити

Еритроцити – мишена на атаките на коронавирус?!

Новият коронавирус би могъл да атакува червения костен мозък и да възпрепятства образуването на червени кръвни клетки (еритроцити). Това се посочва в съвместно проучване на руски и японски учени. Резултатите са публикувани в сп. Archiv EuroMedica.

Еритроцити – под заплаха от новия коронавирус според изследването

„SARS-CoV-2, вирусът причинител на COVID-19, навлиза в епитела, където се размножава. След това преминава в кръвния поток. А оттам може да атакува както стомашно-чревния тракт, пикочо-половата система и белите дробове, така и еритроцитите. Смятаме, че основната му цел е червеният костен мозък, който произвежда всички формени елементи на кръвта. С това си обясняваме и меко казано странните неща, които се случват с имунните клетки и мегакариоцитите в костния мозък“. Това казват учените и добавят, че коронавирусът се прицелва и към бялата далачна пулпа – мястото, където се локализират имунокомпетентните клетки.

Поясняваме, че:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • бялата далачна пулпа е съвкупност от особен вид лимфни фоликули (малпигиеви телца), през чиято вътрешност преминава една артериола
  • артериолата е малък кръвоносен съд в микроциркулацията на кръвта, който произлиза и се разклонява от артерията и води до капилярите
  • фоликулите образуват лимфоцити, с които се обогатява кръвта

Поради случващото се вторичните инфекции, възникнали на фона на коронавируса, са толкова опасни за хората

Засегнатите могат да бъдат лекувани само с антибиотици. Оцеляването им обаче е под въпрос поради възможността да настъпи полиорганна недостатъчност, когато броят на еритроцитите започне да намалява.

Необичайно ниските нива на еритроцити в кръвта се свързват още с анемия, увреждане на мозъчните неврони и кръвоносните съдове.

Междуклетъчните връзки и взаимодействия са обект на бъдещо проучване. Учените се надяват да разберат кои клети в тялото трябва да бъдат стимулирани при евентуално тежко протичане на заболяването.

За производството на здрави еритроцити и защита от произтичащите от тях здравни рискове при инфекция с коронавирус хематолозите у нас препоръчват…

Фоливит Феро/Folivit® Fero – хематологично средство с благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Продуктът съдържа трите най-важни съставки за образуване на червените кръвни телца и хемоглобина:

  • желязо 15 mg (като железен фумарат 45.60 mg)
  • фолиева киселина 400 mcg
  • 9 mcg витамин В12

Желязото участва в синтеза на хемоглобин в еритроцитите. Фолиевата киселина и витамин В12 – в изграждане на миелиновите обвивки на гръбначномозъчните нерви.

Съставките се допълват и взаимно усилват действието си. Специална течна фаза (Solucaps), в която се намират, осигурява още по-силен и цялостен ефект.

Продуктът е практически безвреден. Няма данни за нежелани ефекти дори при продължително приложение. Дозировката е по 1 течна капсула дневно, след хранене. Продължителността на приема зависи от здравословното състояние, но не бива да е по-малко от 3 месеца.

borola

Сподели:
Scroll to Top