Железен дефицит – кои възрастови групи са най-уязвими?

Желязото е жизненоважен микронутриент, от който зависи правилното кръвообразуване в организма. Благодарение на него се произвежда протеинът хемоглобин в кръвта, който служи за пренос на кислород до всички органи и тъкани с помощта на червените кръвни клетки. От нивата на желязо зависи и имунната защита на организма.
Недостатъчните му количества водят до неприятни състояния и усещане за постоянна умора, отпадналост, недостиг на въздух, сърцебиене, бледа кожа, замаяност, главоболие и други.

Необходимостта от прием на желязо варира при различните групи хора в зависимост от възрастта или пола. Ето кои възрастови групи са най-предразположени към железен дефицит.

Кои възрастови групи са най-предразположени към железен дефицит?

  • Бебетата преди навършване на определена възраст са особено предразположени към недостиг на желязо заради липсата на минерала в техния хранителен режим. Особено висок е рискът за преждевременно родените и тези, които се хранят само с адаптирано сухо мляко, което не е обогатено с желязо.
    Малките деца, които са преминали на твърда храна, но не приемат достатъчно храни, богати на желязо, също често страдат от железен дефицит.
  • Девойките в юношеска и тийнейджърска възраст също са сред най-уязвимите възрастови групи. Те имат нужда от по-голямо количество желязо в режима си на хранене, за да избегнат евентуален железен дефицит.
    В периода на навлизане в пубертета се случват значителни промени в тялото на младите момичета. Те преминават през значителни хормонални промени, с които се поставя началото на техния репродуктивен период. А менструалният цикъл при жените е една от най-сериозните предпоставки за недостиг на желязо, особено когато е по-обилен от обикновено.
    Младите момичета на възраст между 14 и 18 години се нуждаят от поне 15 мг желязо дневно. За сравнение, момчетата в юношеска възраст имат нужда средно от 11 мг желязо.
  • Желязодефицитната анемия нерядко засяга и възрастни хора над 65-годишна възраст. При тази възрастова група проблемът се дължи най-вече на хронични възпалителни заболявания, бъбречни заболявания или недостиг на желязо в храната.

Възстановяване на железен дефицит с подходящо средство

Независимо от възрастта или причината за железен дефицит, е необходимо специално внимание и бързо възстановяване на запасите на желязо в организма. Това може да стане както чрез включване на по-богати на желязо храни, така и чрез прием на природното средство Фоливит Феро/Folivit® Fero. То представлява комбинация от три активни природни съставки, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина – желязо, фолиева киселина и витамин B12. Те се намират в течни капсули (Solucaps), създадени по специална технология за по-бързо и качествено усвояване от организма.
Желязото във Фоливит Феро достига до костния мозък, където подпомага синтеза на хемоглобин, а фолиевата киселина и витамин B12 усилват ефекта на желязото и съвместно активират процесите на делене и узряване на еритроцитите. Друго важно тяхно свойство е участието им в изграждането на миелиновите обвивки на гръбначномозъчните нерви.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
borola

Сподели:
Scroll to Top