желязо

Желязо – защо ни е необходимо?

Желязото е ценен минерал, който изпълнява важни за човешкото тяло функции. При недостатъчно количество желязо в организма човек започва да изпитва и физическа, и психическа умора. Иначе казано, дефицитът на желязо се свързва с негативни последици за здравето на човек и е от съществено значение да се възстановят запасите му в организма.

Желязо – защо ни е необходимо и какви са неговите основни функции в организма?

Желязото участва в производството на червените кръвни телца (еритроцити). Този процес е познат като хемопоеза. То е част от хемоглобина, където са разпределени поне 2/3 от желязото в организма. Посредством хемоглобина желязото доставя кислород до всички части на тялото. Но това не е единствената важна функция на желязото. То участва и в превръщането на кръвната захар в енергия. Метаболитната енергия е от ключово значение за атлетите и за активно спортуващите, защото подпомага мускулите да работят на пълен капацитет и ограничава времето за възстановяване след сериозни натоварвания.

От нормалните нива на желязо в организма зависи и производството на ензими, което е от съществено значение за строежа на нови кръвни клетки, хормони, аминокиселини и невротрансмитери. Особено при децата, нормалната когнитивна функция зависи до голяма степен от нивата на желязо в организма.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Защитните сили на имунната система също са в пряка зависимост от количеството желязо в организма, както и поддържането на здравината на косата, кожата и ноктите.

Кога и защо се стига до недостиг на желязо?

Желязото се извежда от организма чрез различни естествени дейности като потене, уриниране, дефекация и дори след ексфолиране на кожата и премахване на горния слой мъртви кожни клетки.

Но загубата на кръв е сред най-сериозните предпоставки за недостиг на желязо и повишен риск от анемия. Затова жените са по-предразположени към дефицит на желязо, особено ако страдат от по-обилно кръвотечение по време на месечния цикъл. Жените се нуждаят от желязо и по време на бременност, защото тогава нуждите на организма са завишени.

Когато нивата на желязо в организма са ниски, производството на хемоглобин се забавя и по този начин се намалява и преноса на кислород – основна причина за усещането за силна умора.

Как да се снабдим с достатъчно количество желязо?

Важно е в режима на хранене да присъстват храни, които съдържат желязо. Но не всички източници са достатъчно добре усвоими от организма. Затова е препоръчително при трайно ниски нива на желязо да се приемат средства, които възстановяват запасите на този важен минерал в организма.

Фоливит Феро/Folivit® Fero е изключително подходящ природен продукт при установен железен дефицит или при първи симптоми на анемия, защото съдържа трите най-важни съставки за производството на червени кръвни клетки – желязо, фолиева киселина и витамин B12.

Препоръчва се приемът на Фоливит Феро да продължи поне 3 месеца, като се приема по една течна капсула дневно, след хранене.

borola

Сподели:
Scroll to Top