анемия

Анемия вследствие на кръвозагуба

Анемия е хематологично състояние, което се характеризира с намален пренос на кислород от белите дробове към всички тъкани в човешкия организъм. То не се смята за заболяване, а по-скоро за симптом вследствие на различни състояния и нарушения в организма.

Според Световната здравна организация, за наличие на анемия се говори, когато концентрацията на хемоглобин в кръвта на човек е под 12 g/dL (7.5 mmol/L) за жени и под 13.5 g/dL (8.3 mmol/L) за мъже.

Анемия вследствие на прекомерна загуба на кръв – същност

Съществуват различни видове анемия в зависимост от причините за нейното развитие. Анемия вследствие на прекомерна загуба на кръв се нарича хеморагична анемия.
Обилното кръвотечение от рана, операция, раждане или разкъсване на кръвоносен съд може да доведе до тежка анемия, съпроводена и от шок. В такива ситуации е необходимо навременно кръвопреливане, за да се неутрализират негативните последствия от липсата на достатъчно количество кръв.
За хронична загуба на кръв се говори, когато е налице обилно менструално кървене при жените, редовно кървене от носа, наличие на хемороиди и др. Подобни случаи на хеморагична анемия се срещат сравнително по-често, в сравнение със случаите на бърза и обилна кръвозагуба.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Симптоми на анемия вследствие на кръвозагуба

Симптомите наподобяват тези на останалите видове анемия и варират от средни до тежки в зависимост от два основни фактора:
• какво е количеството на загуба на кръв – при загуба на до 2/3 от кръвта в организма за период от няколко седмици или месеци се наблюдават основно умора и слабост, като е вероятно да не се проявят и никакви симптоми, ако се приемат достатъчно течности.
• каква е скоростта на кръвозагуба – при бърза загуба на 1/3 от кръвта в организма последствията могат да бъдат фатални, като в началото може да се появи замаяност.

Разумен подход за лечение на анемия вследствие на загуба на кръв

За да се помогне на кръвта да се възстанови след кръвозагубата и да се подпомогне процеса на хемопоеза, трябва първо да се открие и неутрализира причината и след това да се приложи терапия с прием на желязо за нормалното изграждане на хемоглобин, както и да се приемат храни с високо съдържание на желязо.

Оптимални дози от трите най-ценни съставки за правилното кръвообразуване (желязо, фолиева киселина и витамин B12) могат да се набавят чрез прием на натуралния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero.

Препоръчва се приемът му да става по време или след хранене, като не се наблюдават нежелани странични ефекти дори и при продължителна употреба на продукта. Активните съставки се намират в специална течна форма (Solucaps), а продуктът се отличава от конкурентите на пазара по качеството на съставките и иновативната технология на производство.

borola

Сподели:
Scroll to Top