анемия

Против анемия – топ храни, които съдържат желязо

Когато поддържаме организма здрав, ние се предпазваме от различни заболявания, включително и от анемия. А за да избегнем дефицита на желязо имаме нужда от храни, в които то се съдържа в по-големи количества.

Против анемия – хранителни източници на желязо

Усвояването на желязото от храната се стимулира от допълнителни количества витамин С, а намалява при прием на по-големи количества калций, цинк и магнезий. В животинските храни се съдържа хемово желязо (комплекс от железни йони и кофактори), което се усвоява по-лесно от организма. От своя страна абсорбцията на нехемово желязо в растителните храни се регулира по-лесно от организма. Кои са най-добрите хранителни източници за набавяне на желязо? Ще ви посочим топ храните, от чийто прием може го набавите и да избегнете анемия и по-конкретно желязодефицитната.

Да се предпазим от анемия с тези храни

1. Какао и шоколад

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Чистото какао на прах, без примеси, съдържа 36 мг желязо в 100 гр или 200% от препоръчителния дневен прием (ПДП). Неподсладеният шоколад за готвене – 17,40 мг желязо в 100 гр или 97% от ПДП.

2. Черен дроб

Той е богат източник на витамини и желязо. Интересен е фактът, че в началото на 20 век черният дроб се е предписвал като лекарство срещу анемия и е бил препоръчван като подсилваща храна за бременните жени. Най-много желязо съдържа гъшият черен дроб – 170% от ПДП, следват свински, пилешки, пуешки, агнешки и телешки черен дроб.

3. Миди и стриди

Най-много желязо съдържат дребните миди с формата на медальон, наречени кламс – 28 мг в 100 гр или 155% от ПДП. След това са стридите и тъмносините морски миди.

4. Подправки и билки

Първенец сред билките и подправките е сушената мащерка. Наричана още „бабина душица“, една супена лъжица от нея осигурява 21% от ПДП на желязо. След нея се нареждат сушения магданоз – 11% от ПДП, сушената градинска мента – 10% от ПДП, черният пипер, риганът, дафиновият лист, сухият босилек, семената на анасона и сминдуха.

5. Печени и сушени тиквени семки

Сушените тиквени семки съдържат повече желязо от печените.

6. Сусам и сусамов тахан

7. Хайвер

Природен продукт за предпазване от анемия

Посочените храни са най-добрите източници на желязо, но трябва да отбележим, че някои от тях са богати и на холестерол (черният дроб, мидите и хайвера).
Към всички изброени храни ще добавим и хематологичното средство против анемия Фоливит Феро/Folivit® Fero, което оказва благоприятен ефект върху кръвообразуването. Този природен продукт се препоръчва при бременност и кърмене, при кръвозагуба, непълноценно и неправилно хранене, анемия и др. При бременност и планиране на такава приемът на Фоливит Феро започва още преди планиране на бременността и продължава три месеца след раждането.

 

borola

Сподели:
Scroll to Top