Железен дефицит при мъже, жени, деца – причини

Желязото е микроелемент, който участва в редица процеси в организма. Важно е количеството му в тялото да се поддържа в постоянни граници, за което организмът си е изработил необходимите системи за регулация и поддържане на баланса. Много често обаче се наблюдават случаи на хора с железен дефицит.

Основни причини за железен дефицит

Състоянието на недостиг на желязо се наблюдава поради три основни причини:

– в организма не постъпва достатъчно желязо с храната

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

– постъпилото желязо не може да бъде правилно усвоено

– част от него се губи и не е достъпно за ползване за нуждите на тялото

Тези фактори за поява на железен дефицит имат различни проявления при мъжете, жените и децата. Ще ги разгледаме поотделно.

Железен дефицит при мъже – причини

Основните прични за железен дефицит и ниски нива на желязо в кръвта при мъжете включват:
– кръвоизливи – най-често вследствие на хемороиди или язва

– нарушения в дейността на костния мозък

– развитие на хронични заболявания като чревни инфекции, болест на Крон, които статистически засягат много по-често мъжете

– преживяна операция на стомаха, най-вече поставяне на стомашен “пръстен”

Причини за железен дефицит при жени

При жените вътрешните кръвоизливи също са сред водещите причини за недостиг на желязо. Сред останалите фактори при нежния пол се открояват:

– бременност – към плода се насочва голямо количество от желязото в майчиния организъм, което намалява значително нивата на желязо в кръвта и ако не се вземат мерки се появява железен дефицит

– менструация – редовната загуба на кръв с месечния цикъл неизбежно провокира дефицит на желязо, който трябва да се компенсира своевременно

неправилно хранене – почти няма жена, която периодично да не се подлага на диети и ограничения в храненето. Това винаги крие риск от недостатъчен прием на желязо

Железен дефицит при деца – причини

Дефицитът на желязо в организма е потенциално опасно състояние при всеки, независимо от възрастта, но най-пагубни са последствията при децата. Неприятното е, че именно железният дефицит е най-често срещаното недоимъчно състояние при подрастващите и е основна причина за развитие на анемия при децата. При тях кръвоизливи и хронични заболявания изключително рядко стоят в основата на този проблем.

Най-честите причини за железен дефицит в детска възраст са:

– наследствени заболявания като сърповидно-клетъчна или апластична анемия, таласемия и др.

– нерационално хранене – всички знаем колко е трудно децата да бъдат хранени пълноценно в някои случаи

Ефективно природно средство срещу железен дефицит, подходящо за подрастващи и възрастни и от двата пола

Дефицитът на желязо неизбежно води до развитие на желязодефицитна анемия – най-често срещаната форма на анемия при деца и възрастни. За компенсиране на железния дефицит е важно да се набавя ежедневно необходимото количество от този микроелемент. Това може да стане с приема на природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero.
Съставът на Фоливит Феро е рационална комбинация от желязо, фолиева киселина и витамин В12, която осигурява профилактика и справяне не само с желязодефицитна, но и с анемия с дефицит на фолиева киселина или с дефицит на витамин В12.

borola

Сподели:
Scroll to Top