за какво се пие фолиева киселина

За какво се пие фолиева киселина – важно по темата

Най-честият отговор на въпроса „за какво се пие фолиева киселина“ е преди и по време на бременност. Във връзка с това министърът на здравеопазването на Северна Ирландия Робин Суон обяви, че фолиевата киселина вече ще се добавя към брашното като част от усилията за предотвратяване на животозастрашаващи гръбначни заболявания при бебета. Смята се, че този ход – който следва неотдавнашното съобщение на правителството на Обединеното кралство, че фолиевата киселина ще бъде добавена към брашното в Англия, Шотландия и Уелс – може да предотврати до 200 вродени дефекти годишно. Счита се, че фолиевата киселина може да предотврати дефекти на невралната тръба, като например спина бифида, при неродени бебета. Спина бифида е състояние, при което гръбначният стълб и гръбначният мозък на бебето не се развиват правилно в утробата, причинявайки празнина в гръбначния стълб. В момента фолиевата киселина се добавя за обогатяване на брашното в 80 страни. Австралия отчита 14% спад на дефектите на невралната тръба след въвеждането на тази мярка.

За какво се пие фолиева киселина?

Фолиевата киселина е синтетична разновидност на фолата или витамин В9, който помага на тялото да произвежда здрави червени кръвни клетки. Фолатът е от решаващо значение по време на бременност за предотвратяване на дефекти на невралната тръба. Препоръчителната дневна доза за възрастни е 200 мкг фолат на ден. Тъй като в тялото няма дългосрочни запаси от фолиева киселина, също така се препоръчва често да се консумират храни, които съдържат витамин В9.

При опити за забременяване и в периода на износване на плода нуждите на женското тяло се повишават и се препоръчва да се приема добавка от 400 мкг фолиева киселина дневно. Незадоволителният прием на фолиева киселина може да доведе до дефицит в организма, който се проявява като умора, чувство на слабост, диария и неволна загуба на тегло.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Въпреки това, хора, които са над 50 години и/или имат анамнеза за рак на червата, не се препоръчва да приемат добавки с фолиева киселина, съдържащи повече от 200 μg на ден.

Как да си набавим витамин В9 чрез храната?

Според Асоциацията на диетолозите в Обединеното кралство следните храни са с високо съдържание на витамин В9:

  • Бобови растения и фасул
  • Броколи
  • Брюкселско зеле
  • Листни зелени зеленчуци, като зеле, къдраво зеле и спанак
  • Грах
  • Портокали и портокалов сок
  • Пшенични трици и други пълнозърнести храни
  • Птиче месо, свинско, миди и черен дроб

Оптимални количества фолиева киселина с помощта на натурален продукт

Специалистите у нас препоръчват на жените, които планират бременност и на тези, които вече са бременни, Фоливит Феро / Folivit® Fero. Това е изпитано хематологично средство, което доставя на женския организъм оптимално количество фолиева киселина 400 мкг. Останалите съставки във формулата са желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг) и 9 мкг витамин В12. Активните вещества участват пряко в кръвообразуването и взаимно допълват ефекта си.

Фолиевата киселина и витамин В12 активират синтеза на материали на клетъчното ядро и процесите на делене, узряване, диференциране на еритроцитите. Участват и в изграждане на миелиновите обвивки на гръбначномозъчните нерви. Желязото постъпва в костния мозък и има важна роля в синтеза на хемоглобин в еритроцитите.

Продуктът е практически безопасен и е подходящ за продължителен прием. За постигане на най-добри резултати е желателно употребата да продължи три месеца след раждането.

Наличен е в аптечната мрежа в страната и в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top