как да си набавим желязо по време на бременност

Полезно за жени: как да си набавим желязо по време на бременност

Важен въпрос пред бъдещите майки е „как да си набавим желязо по време на бременност?“. Този период от живота на дамите е рисков за развитие на анемия, защото обемът на кръвта естествено се увеличава. В резултат нивата на еритроцитите в кръвта остават същите, но хемоглобинът и серумните нива на желязо и фолат намаляват. За да задоволят нуждите на организма и плода по време на бременност, жените трябва да удвоят стандартния прием на желязо. Този минерал е съставна част на хемоглобина, който транспортира кислорода до всички тъкани и органи в тялото. Симптомите, които подсказват за недостиг на желязо при бременност са бледа кожа, отпадналост, сърцебиене, задух и замаяност. В следващите редове споделяме какво включва диетата за овладяване на дефицит на желязо.

Как да си набавим желязо по време на бременност – консумирайте тези храни!

Желязото е от първостепенна важност за правилното кръвотворене, затова бъдете сигурни, че консумирате достатъчно храни, които съдържат минерала. Най-богатите източници на желязо са:

  • Червено месо и черен дроб
  • Бобови култури
  • Спанак
  • Сушени плодове
  • Морски дарове (най-вече миди и скариди)
  • Яйца

Не забравяйте приема на витамин С – най-добрият приятел на желязото!

За да може тялото да усвоява желязото, което приемате чрез храната, е от съществено значение да го комбинирате с прием на витамин С. Той е необходим за по-добра абсорбция на минерала в организма, особено когато източниците на желязо са от растителен, а не от животински произход. Освен това витамин С е добре известен със своите мощни антиоксидантни свойства и благоприятното действие, което оказва върху имунната система. Добрата новина е, че витамин С се съдържа в редица продукти, които консумираме ежедневно – цитрусови плодове, ягоди, червени чушки, броколи, домати и др. Ако все пак не хапвате достатъчно от тях, може да си го набавите с помощта на природни продукти като Витабор С Актив/Vitabor® C Activ.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

За превенция и овладяване на анемия при бременност се доверете на…

Фоливит Феро/Folivit® Fero – изцяло природен продукт, който комбинира оптимални количества от трите необходими елемента за правилно кръвотворене:

  • 15 мг желязо (като железен фумарат 45.60 мг)
  • 400 мкг фолиева киселина
  • 9 мкг витамин В12

Рационалната комбинация стимулира образуването, узряването и деленето на червените кръвни клетки, и повишава нивата на хемоглобин. Активните съставки компенсират дефицитите в организма и спомагат за овладяване на анемия. Продуктът е подходящ за употреба от бременни жени, както и от дамите, които планират да забременеят. Дозира се по 1 капсула дневно като за оптимален ефект приемът е препоръчително да продължи през цялата бременност, 3 месеца след раждането и през кърмаческия период. В по-тежките случаи на малокръвие продуктът се прилага успешно като допълващо средство към назначената терапия.

Търсете в аптеките или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top