анемия веган

Риск от анемия при вегетарианска или веган диета

Хората, които се придържат към вегетарианска или веган диета са в по-висок риск от развитие на анемия. Това хематологично състояние се характеризира с понижени нива на хемоглобин в кръвта. В следващите редове споделяме каква е връзката между храненето и малокръвието.

Анемия и хранене – каква е връзката?

Начинът, по който се храним, е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки (еритроцити). Небалансираната диета може да бъде причина за развитие на анемия, породена от дефицит на хранителни вещества. Най-често малокръвието се проявява при недостиг на:

  • Желязо
  • Витамин В12
  • Фолиева киселина

От друга страна някои хранителни вещества функционират като ензими и благоприятстват усвояването на желязо, или катализират метаболитните процеси, свързани с производството и узряването на червени кръвни клетки. Пример за такива са витамин С и витамин В6, а липсата им е предпоставка за развитие на анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Защо рискът от анемия е по-голям при вегетарианска или веган диета?

Вегетарианската диета изключва консумацията на месо и месни изделия, а веганската – всички животински продукти. Това означава, че режимът е 100% растителен и не позволява приема на месо, риба, яйца, млечни храни и напитки. В дългосрочен план този начин на хранене води до дефицит на витамин В12, защото организмът не може да го синтезира сам, а най-добрите хранителни източници, богати на витамина, са меса, риби, яйца и млечни продукти.

И двете диети крият риск от недостиг на хранителни вещества, които участват в клетъчното делене и узряването на червени кръвни клетки. Той е особено висок при веганите, защото организмът усвоява по-добре желязото от животински произход в сравнение с желязото от растителните източници.

От друга страна, ако във веганското или вегетарианско меню голям дял заемат храните, богати на фибри или оксалати, това може да понижи абсорбцията на желязо и да намали нивата му в организма.

Как да предотвратим малокръвието при веган или вегетариански режим на хранене?

За превенция на анемия, веганите и вегетарианците е важно да си набавят високи количества растителни храни, богати на желязо. Такива са бобовите култури, спанак, пресни гъби, тиквени семки, орехи и елда. Минералът ще се усвои най-добре от организма в комбинация с храни или напитки, съдържащи витамин С. От друга страна е препоръчително изключването на храни с т.нар антихранителен ефект, които затрудняват абсорбцията на желязо, като млечните продукти (за вегетарианци).

Може би една от най-важните препоръки на специалистите е спазващите веган или вегетарианска диета да приемат хранителни добавки като алтернатива на животинските продукти. Фоливит Феро/Folivit® Fero е изцяло природно средство, което съчетава трите най-важни елемента за правилно кръвотворене – желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Те са съчетани така, че взаимно да подсилват и допълват действието си, като резултатът при редовен прием е отшумяване на симптомите при малокръвие. Освен за овладяване, е подходящо да се използва за профилактика на анемия. Продуктът е с висок профил на безопасност и може да се приема спокойно от всички рискови групи – деца, хора в напреднала възраст, бременни и кърмещи жени.

borola

Сподели:
Scroll to Top