желязодефицитна анемия при възрастни хора

Желязодефицитна анемия при възрастни хора – ето кои са най-честите причини

Желязодефицитна анемия е хематологично състояние, което често се среща при възрастни хора. Желязото е жизненоважен елемент, защото участва в производството на червени кръвни телца, които транспортират кислород до всички органи и тъкани в тялото. В следващите редове споделяме кои фактори водят до дефицит на желязо в старческа възраст и как да овладеете състоянието.

Анемия в старческа възраст – колко често се среща?

Развитието на анемия при хората в напреднала възраст е широко разпространен проблем. Статистиката сочи, че близо 17% от населението над 65-години страда от малокръвие. Според изследване от 2018 г. между 12% и 47% от популацията ще развие някаква форма на анемия с напредване на годините. Една трета от случаите на малокръвие при възрастни се дължат на желязодефицитна анемия. Въпреки че хематологичното състояние обикновено протича с леки до умерени симптоми в началните етапи, при хората в напреднала възраст се наблюдават по-сериозни оплаквания, които може да влошат качеството на живот. Затова при тях е особено важно анемията да се диагностицира своевременно и да се назначи подходяща терапия за овладяването й.

Рискови фактори за развитие на желязодефицитна анемия при възрастни хора

За превенция и овладяване на желязодефицитна анемия е важно да се изясни причината за развитие на състоянието. Ето кои са най-често срещаните предпоставки:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • Дефицит на хранителни вещества в диетата
  • Проблеми с усвояването на желязо
  • Нисък еритропоетин
  • Често кървене

Ниският прием на желязо чрез храната може да доведе до дефицити в организма, които да възпрепятстват правилното функциониране на червените кръвни клетки. Хората, които се придържат към веганска или вегетарианска диета с в повишен риск от развитие на желязодефицитна анемия. Недостигът на някои основни витамини за правилно кръвообразуване като витамин В12 и витамин В9 (фолиева киселина) също е предпоставка за малокръвие. В диетата е добре да присъстват и храни богати на витамин С, който подпомага абсорбцията на желязо в организма.

Но в някои случаи балансираното хранене не е достатъчно. Когато тялото не усвоява желязото правилно, например поради стомашно-чревно разстройство, в организма се наблюдават дефицити, дори и при спазване на диета, богата на желязо.

Еритропоетинът е хормон, който се синтезира от бъбреците и стимулира производството и възстановяването на червени кръвни клетки. Някои състояния, които засягат бъбречната функция или предизвикват хормонален дисбаланс, също е възможно да са причина за развитие на анемия при възрастни хора.

Кървенето води до загуба на еритроцити и е възможна предпоставка за анемия. Като част от естествените процеси на стареене кожата става по-тънка и податлива на ожулвания и порязвания, а също раните зарастват по-трудно. С напредване на годините е възможно да се налагат и повече оперативни интервенции, които също са свързани със загуба на кръв. Не на последно място приемът на някои медикаменти може да предизвика вътрешно кървене.

Природен продукт, който подсилва организма и спомага за овладяване на анемия

Специалистите у нас препоръчват на хората в риск да приемат Фоливит Феро/Folivit® Fero за превенция и овладяване на анемия. Това изцяло натурално средство е разработено така, че да осигури на организма трите жизненоважни елемента за правилно кръвообразуване – желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Активните съставки се допълват и взаимно подсилват ефекта си за синтез на червени кръвни клетки и хемоглобин. Резултатът е преодоляване на анемията и отшумяване на неприятните симптоми. Продуктът е подходящ за прием и от най-рисковите групи – деца, хора в напреднала възраст, бременни и кърмещи жени. Няма странични ефекти дори и при продължителна употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top