дефицит на желязо спортисти

Дефицит на желязо при спортисти – полезна информация

Дефицит на желязо при спортисти е състояние, разпространено предимно сред атлетите от женски пол. Една от основните причини за това е загубата на кръв по време на месечния цикъл при дамите. Ако недостигът на желязо не се овладее своевременно, може да доведе до развитието на анемия. Това хематологично състояние е свързано с недостиг на червени кръвни клетки в организма. При атлетите тези дефицити могат да са причина за по-трудно преодоляване на физическата умора и да затруднят постигането на оптимални резултати. За щастие, когато проблемът се идентифицира на време, недостигът се преодолява с леки промени в диетата и начина на живот.

Каква е ролята на желязото в организма?

Желязото е съставна част от хемоглобина и миоглобина, отговорни за транспортирането на кислород до органите и тъканите в тялото, включително до мускулите. Организмът може да съхранява малки количества желязо по формата на феритин. Тези запаси се намират в черния дроб, костния мозък и далака. Ролята им е да осигурят на тялото необходимото количество желязо, когато приемът на минерала чрез храната е недостатъчен или нуждите на организма са повишени, например при бременност. Когато запасите започнат да се изчерпват и не успяват да компенсират дефицитите, до органите и тъканите не достига оптимално количество кислород. Това е причина за чувство на силна умора и липса на енергия.

Защо от дефицит на желязо страдат предимно жените спортисти?

Има данни, че близо една четвърт от жените спортисти са с дефицит на желязо в организма. При мъжете процентът е значително по-нисък. Обяснението е, че по време на менструация, особено когато течението е по-обилно, представителките на нежния пол губят съществено количество кръв. Спортистите, особено жените, често се подлагат на диети, които ограничават приема на калории, което е още една предпоставка за по-нисък прием на желязо чрез храната. Същото важи и за тези, които се придържат към веганска или вегетарианска диета.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Как се установява дефицит на желязо?

Най-честите оплаквания на спортистите с дефицит на желязо са силната умора и бавно възстановяване след тренировка. За да установят недостиг, медицинските специалисти назначават кръвен тест, който измерва стойностите на феритин в кръвта. При съмнение за анемия е възможно да се назначат и допълнителни изследвания. Основната препоръка при дефицит на този минерал в организма е придържането към балансирана диета, богата на червено месо, черен дроб, морски дарове, яйца, бобови култури, зеленолистни зеленчуци и зърнени култури. Ако не успявате да спазвате подходящ режим на хранене, може да си набавите желязо и с помощта на хранителни добавки.

Природен продукт, който ефективно компенсира дефицит на желязо при спортисти и не само

Хората могат да компенсират недостига на желязо с приема на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това хематологично средство против анемия с благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата) е с напълно натурален състав, което гарантира високия профил на безопасност. Освен желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг) съдържа фолиева киселина 400 мкг и 9 мкг витамин В12. Тези съставки са най-важните за синтеза на червените кръвни клетки (еритроцити) и хемоглобина.

Продуктът е подходящ за продължителна употреба без да крие риск от нежелани ефекти и странични реакции. Препоръчва се за прием от жени, планиращи бременност, бременни и кърмачки. Търсете в аптеките в страната или онлайн от сайта на Момо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top