липса на витамин б12 при бебе

Липса на витамин б12 при бебе – крие сериозни опасности!

Липса на витамин б12 при бебе е проблем, който крие сериозни рискове. Според Копенхагенския университет и „Лекари без граница“ хранителният дефицит излага най-малките на опасност от лошо двигателно развитие и анемия (малокръвие). И още – увреждане на нервната система, а оттам и на мозъка.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Plos Medicine. По думите на изследователите мерките в насока предотвратяване дефицита на витамин б12 (особено тези, касаещи храненето) са недостатъчни. Ето защо те са на мнение, че трябва да се търси ново решение.

Липса на витамин б12 при бебе – потенциални опасности и решения

В Дания случаите на лошо психомоторно развитие при малки деца, които са на вегетариански режим, са често срещани. Специалистите са на мнение, че тази тенденция лесно може да бъде обърната с всекидневен прием на витамин б12.
Припомняме, че витаминът се съдържа в продукти от животински произход като мляко, сирене, яйца, месо, миди и ракообразни.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

По-трудно е да бъдат предпазени децата в страните от третия свят, където храната често е оскъдна. Недостигът на храна обяснява до голяма степен защо дефицитът на витамин б12 е толкова широко разпространен сред малчуганите в страни като Буркина Фасо.

„Установихме силна връзка между недостига на витамин б12, лошото двигателно развитие и анемията при децата“. Коментарът е на Хенрик Фрийс. Той е професор във Факултета по хранене и физическа активност в Копенхагенския университета и главен автор на проучването. В продължение на години се е занимавал с темата за здравето и храненето в страните с нисък стандарт на живот.

Липса на витамин б12 – незаслужено подценявана тема

Експертите обръщат внимание, че обикновено, когато става дума за недохранване по света, акцентът се поставя върху дефицита на витамин А, цинк и желязо. Сравнително малко се коментира недостигът на витамин б12. „Когато говорим за недохранване, трябва да имаме предвид, че липсата на витамин б12 е един от най-пренебрегваните проблеми. Това обаче не е всичко. Мерките за компенсиране на този дефицит, с които разполагаме, не са на ниво“. Това казва проф. Фрийс.

Липса на витамин б12 при бебе е сериозен проблем с тежки последствия. Хранителният дефицит е опасен и за възрастните

С оглед на последното специалистите у нас препоръчват Фоливит Феро / Folivit® Fero. Продуктът е изцяло натурален и доставя оптимално количество витамин б12 (9 мкг) за възрастния организъм. Освен това осигурява желязо 15 мг (под формата на железен фумарат 45.60 мг) и фолиева киселина 400 мкг.

Съставките взаимно се допълват и усилват ефекта си. Комбинирани са така че да оказват благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Намаляват риска от основните видове анемия.

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Ефективността му е усилена от иновативните течни капсули (Solucaps), които позволяват бързо и цялостно усвояване на съставките. Препоръчва се на всяка жена, която е бременна или планира бременност. Наличен в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top