малокръвие

Малокръвие – 5 интересни факта, които вероятно не знаете

Малокръвие е популярното наименование на анемия. В настоящата статия ще узнаете любопитни подробности за това хематологично състояние. Те разкриват неговата специфика, ситуациите, в които се развива и хората, които засяга. Преди това обаче си припомнете какво представлява малокръвие.

Накратко за малокръвие

Малокръвие е често срещан проблем в днешно време. Развива се, когато в организма няма достатъчно еритроцити и хемоглобин в тях, които да свързват кислорода и въглеродния диоксид и да осъществяват жизненоважния газообмен в тялото. По света има стотици милиони хора, които проявяват симптоми на неприятното състояние:

  • бърза умора
  • раздразнителност
  • лесна предразположеност към настинки
  • постоянно чувство на студ

5 любопитни факта за малокръвие, за които може би не подозирате

Дефицитът на желязо не е единствената причина за развитие на малокръвие

Липсата на желязо е най-честият хранителен дефицит, който води до малокръвие. Той обаче далеч не е единственият. Недостигът на фолиева киселина или витамин В12 също може да предизвика анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Ако остарелите и нефункционални еритроцит се разграждат в тялото по-интензивно, отколкото се изграждат нови, се създава предпоставка за анемия. До този развой на събитията се стига поради недостига на някой от споменатите хранителни вещества. Всяко от тях има решаваща роля в изграждането и зреенето на функционални еритроцити.

Малокръвието не е заразно и не се предизвиква от болестотворен причинител

То се развива като следствие единствено от дефицит на желязо, фолиева киселина или витамин В12 в организма. Форми на анемия, свързани с намалена способност за усвояване на някои от тези вещества, са предизвикани:

  • от морфологични изменения в структурата на еритроцитите или хемоглобина и намаляване на функционалността им
  • мутации и изменения в някои гени в ДНК

Такива анемии се предават по наследство в поколението, но отново не може да се извърши заразяване с тях при контакт с болен.

Малокръвието e често срещано страдание сред младите жени и кръводарителите

Кръвта, загубена по време на месечния цикъл, е основният „виновник“ за това, че много съзряващи момичета и жени в детеродна възраст имат анемия. Отново кръвозагубата е причина за малокръвие при хората, които редовно даряват кръв.

Повечето засегнати дори не осъзнават, че имат анемия

В болшинството от случаите проявите на анемия остават скрити или не им се обръща подобаващо внимание. Дори средните и тежки случаи със сериозни изменения в кръвните показатели протичат бавно и незабележимо от пациента и лекуващия лекар. Обикновено състоянието се диагностицира след обстойно кръвно изследване.

Малокръвие може да се развие в резултат на усложнение на сериозни заболявания

Някои сериозни заболявания могат да доведат до развитие на анемия. Така например, хора, които се възстановяват от инфаркт, борят се със злокачествени или бъбречни заболявания, често имат малокръвие. Овладяването на анемия обикновено води до облекчаване на симптомите на основното заболяване.

Лесно и безопасно овладяване на малокръвие

Приемът на комплексни средства, съдържащи желязо, фолиева киселина и витамин В12, имат изключително благоприятен ефект за отшумяване на малокръвието. Благотворният ефект на тези продукти се дължи на рационалния им състав, който включва вещества, отговорни за изграждането на здрави и пълноценни еритроцити. Сред предлаганите на пазара у нас средства се отличава Фоливит Феро/Folivit® Fero. Този дар от природата съдържа оптимално количество желязо 15 мг (като железен фумарт 45.60 мг), фолиева киселина 400 мкг и 9 мкг витамин В12.

Трите най-важни съставки за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина взаимно се допълват и засилват действието си. Участват пряко в кръвообразуването и благоприятстват кръвотворните процеси. Желязото има ключова роля в синтеза на хемоглобин в еритроцитите. Фолиевата киселина и витамин B12 активират процесите на делене, узряване и диференциране на червените кръвни телца. Освен това участват в изграждане на миелиновите обвивки на нервите на гръбначния мозък.

Фоливит Феро има научно доказан ефект. Установено е, че при редовен прием спомага за преодоляване на малокръвие. Продуктът се радва на отлична поносимост. Прекрасен избор е за дългосрочна употреба. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ е за бременни. При бременност приемът трябва да продължи 3 месеца след раждането.

borola

Сподели:
Scroll to Top