липса на витамин B12

При липса на витамин B12 – полезна информация

Витамините от група B изпълняват разнообразни и много важни функции в човешкото тяло. Те са важни както за защитните сили на организма, така и за производството на енергия и най-вече за синтеза на ДНК и образуването на червени кръвни телца. Липсата на който и да е от витамините от група B може да повлияе до известна степен на здравословното състояние. Но конкретно при липса на витамин B12 се наблюдават известни нарушения на нервната система. Най-предразположени към ниски запаси на витамин B12 са възрастните хора.

Липса на витамин B12 – какво е въздействието върху нервната система?

Когато става въпрос за здравето на нервната система, от най-голямо значение са витамините от група B – B1, B2, B3, B6, B7, B9 и B12. Тези витамини играят съществена роля за функционирането на мозъчните клетки, затова недостигът им може да доведе до различни неврологични и психологични проблеми.

Витамин B12, познат още като цианкобаламин, е от съществено значение за правилното функциониране и развитие на мозъчните и нервни клетки. Една от най-важните му функции е синтеза и поддържането на здравината и целостта на обвивките на нервите (миелинови обвивки) на централната и периферната нервна система. Т.е. витамин B12 съдейства за бързото и ефективно предаване на нервните импулси. А неврологичните проблеми вследствие на дефицит на витамин B12 при хората в напреднала възраст са причинени именно от увреждане на миелиновите обвивки на нервите.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Липсата на витамин B12 при хората след 40-годишна възраст се свързва с редица неврологични заболявания. Сред тях най-разпространени са невропатия, миелопатия, сензорни смущения, слабост и отклонения на движенията и походката. Могат да се развият някои когнитивни и поведенчески смущения и дори деменция.

Най-лесният начин за възстановяване на нормалните запаси на витамин B12 в организма

Само 1 капсула дневно от природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero е достатъчна за осигуряване на дневните нужди от витамин B12. Освен този жизненоважен витамин, продуктът снабдява организма и с фолиева киселина (витамин B9) и желязо. Това прави Фоливит Феро мощно хематологично средство срещу анемия, което значително подобрява процеса на кръвообразуване.

Освен за възрастни хора, Фоливит Феро е препоръчително да се приема при първи симптоми на анемия, при силна менструация или тежка кръвозагуба, при кръводаряване и най-вече при бременност и кърмене или при планиране на бременност.

borola

Сподели:
Scroll to Top