фолиева киселина полза

Фолиева киселина – една неочаквана полза!

Освен че намалява риска от анемия (малокръвие), приемът на фолиева киселина носи още една полза.

Проучване на Чикагския университет в САЩ установява, че фолиевата киселина понижава опасността от самоубийство – една от водещите причини за смърт в света. Резултатите са публикувани в сп. JAMA Psychiatry.

Фолиева киселина и една неподозирана полза от приема

Учените анализират данни от медицинските досиета на 866 586 души. Целта е да се оцени връзката между приема на фолиева киселина и опитите за самоубийство за период от 2 години.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Данните от анализа показват спад с цели 44% на суицидните събития (опит за самоубийство и умишлено самонараняване) при пациентите, приемали фолиева киселина.

Резултатите са обнадеждаващи за учените. „Откритието може да послужи за подобряване на усилията за борба със самоубийството. Наистина вярвам в това. Все пак днес фолиевата киселина е толкова леснодостъпна. В допълнение тя няма странични ефекти, не е скъпа и може да се вземе от аптеката без рецепта. И което е най-важно – тя може да спаси десетки хиляди живота“. Коментарът е на Робърт Гибънс, професор по биостатистика и медицина в Чикагския университет, и главен автор на изследването.

Проф. Гибънс проявява интерес към фолиевата киселина в контекста на самоубийството, когато попада на едно предишно изследване.

Във въпросното проучване учените търсят връзка между риска от опита за самоубийство и приема на 922 различни лекарства, отпускани с рецепта

Изследователите правят неочаквани открития. Оказва се, че лекарства като антидепресанти, анксиолитици и антипсихотици, не увеличават риска от самоубийство. Изненадващо приемът на фолиева киселина, пък намалява опасността от суицид.

Проф. Гибънс провежда свое проучване, за да изследва по-задълбочено връзката между фолиевата киселина и риска от самоубийство. Взема предвид много фактори, които могат да повлияят. Такива са пол, възраст, психично състояние, заболявания на централната нервна система, системен прием на лекарства, състояния, които биха могли да попречат на метаболизма на фолиевата киселина. Резултатите са красноречиви – приемът на фолиева киселина се свързва с по-нисък риск от опит за самоубийство. От проучването става ясно още, че колкото по-дълго се приема фолиева киселина, толкова по-малка е опасността от суицид.

Фолиева киселина – вещество с повече от една полза

Фолиевата киселина е от изключително важно значение за физическото и психическото здраве. Ето защо специалистите препоръчват тя да се набавя в необходимите дози. За изпълнението на тази задача спокойно може да се разчита на Фоливит / Folivit® . Това е хематологично средство, което доставя най-високо количество фолиева киселина 400 мкг. Останалите съставки във формулата са желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг) и 9 мкг витамин В12. Рационалната комбинация от съставки спомага за здравословното благосъстояние.

Продуктът е практически безопасен, няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има добра поносимост и е подходящ за продължителен прием. Предлага се в аптеките без рецепта и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top