видове анемия при деца

Видове анемия при деца – научете повече за тях!

Съществуват основни видове анемия при деца. В текущата статия ще ви дадем повече информация за тях и стъпките, които да предприемете след установяване на анемия при вашето дете.

Видове анемия при деца

Анемия с дефицит на желязо – сред най-често срещаните видове анемия при деца

Желязодефицитната анемия е най-често срещаният вид анемия при всички хора, включително и най-малките. Характеризира се с липса на достатъчно желязо в организма и невъзможност за производство на хемоглобин. Последният е протеин в червените кръвни телца, които пренася кислород от белите дробове към клетките и тъканите. Ниските нива на важния елемент желязо могат да се дължат на непълноценна диета, не добро усвояване на елемента от организма или загуба на кръв.

Мегалобластна анемия

Това състояние се обяснява с нарушение на кръвта, при което червените кръвни клетки са с големи размери, но са много малко на брой. За това не успяват да транспортират достатъчно кислород до важните тъкани и органи в тялото. Разпространен тип мегалобластна анемия е анемията с дефицит на витамин B12. Както се подразбира от названието ѝ, причината за развитието се крие в недостатъчното набавяне и усвояване на важния за организма витамин.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Хемолитична анемия

Този вид анемия се развива в резултат на бързото разрушаване на червените кръвни телца и неспособността на детския организъм да произведе бързо нови такива. Причините за хемолитична анемия могат да бъдат сериозни инфекции, заболявания и/или прием на определени медикаменти.

Сърповидно-клетъчна анемия – сред най-опасните видове анемия при деца

Този специфичен вид анемия се обяснява в абнормално производство на хемоглобин. Обикновено червените кръвни клетки са кръгли и гъвкави. В случай на сърповидно-клетъчна анемия те са извити във формата на сърп, лепкави, твърди и лесно чупливи. Те запушват кръвоносните съдове и възпрепятстват правилния поток на кислорода. Резултатът може да бъде особено болезнен и опасен, да предизвика инфекции, симптоми, подобни на пневмония, и усложнения.

Подход при анемия при деца

При съмнение, че детето може да има анемия, запишете час при вашия педиатър. След разговор с него относно симптомите, семейната здравна история, диетата на детето и приеманите медикаменти (ако има такива), педиатърът ще насрочи кръвен тест. Чрез него ще се установи дали детето страда от анемия. След разкриване на причините за развитието ѝ лекарят ще насрочи най-подходящата терапия. Обикновено тя включва мерки за повишаване нивата на хемоглобина и компенсиране на дефицита на важни витамини. Най-удачно е това да бъде извършено чрез пълноценен режим на хранене и прием на продукт срещу анемия.

Хематологично природно средство при анемия в детска възраст

Ако детето ви има установена анемия е препоръчително да се започне прием на рационална комбинация от желязо, фолиева киселина и витамин B12. Такава можете да откриете във Фоливит Феро/Folivit® Fero.

Продуктът представлява напълно натурално хематологично средство, оказващо благоприятно влияние върху кръвообразуването. Трите важни компонента спомагат за образуването на червени кръвни телца и хемоглобин, и възстановяват дефицитите в детския организъм.
Предназначен за прием от деца и възрастни. Особено подходящ е в комбинация със здравословен режим на хранене. Спомага за успешно справяне с анемичните състояния, без да вреди на здравето. Препоръчителна е продължителната му употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top