анемия

Причини за анемия в детска възраст

Установено е, че около 50% от малчуганите под 3-годишна възраст страдат от някаква форма на анемия. Това симптоматично състояние не бива да плаши родителите, тъй като съществуват напълно естествени методи за овладяването му. Най-често педиатрите препоръчват да се включи месо в менюто на най-малките, защото то е богат източник на желязо. Паралелно трябва да се консумират плодове, съдържащи витамин C, за по-лесното усвояване на този жизненоважен елемент от детския организъм. Преди да се предприемат конкретни мерки за овладяване на симптомите обаче, трябва да сме запознати със същността на малокръвието при най-малките и причините за появата му.

Какво представлява анемията при децата?

Анемията при децата не се различава по своята същност от тази при възрастните. Характеризира се с намален брой червени кръвни клетки (еритроцити) или понижено количество хемоглобин в кръвта. Най-изявените признаци за малокръвие при децата са бледата кожа, промяната в цвета на езика и пониженият тонус. Ако са налице подобни симптоми, трябва незабавно да се направи кръвен тест на детето.

Причини за развитие на анемия при децата

Дефицит на желязо

Основната причина за развитие на анемия при децата е недостигът на желязо в техния организъм или трудност този минерал, необходим за образуването на хемоглобин, да се усвои от организма. При недостатъчно количество на желязо в храната може да се стигне до малокръвие.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Недостиг на витамини

Недостатъчното количество на витамин B9 (фолиева киселина) и B12 е предпоставка за поява на анемия при децата. От жизненоважно значение за детския организъм е дефицитът им да се компенсира с разнообразна и здравословна храна.

Заболявания или инфекции

Някои заболявания и инфекции също могат да доведат до анемия при най-малките. Родителите трябва да са особено бдителни за развитие на малокръвие при малчуганите, които страдат от туберкулоза, малария, коремен тиф, левкемия или уринарни инфекции.

Замърсяване

Ежедневното излагане на замърсяване особено в градските райони може да доведе до прогресивно натрупване на тежки метали в тялото на децата. Те не само причиняват увреждания, но и водят до развитие на анемия.

Сведете до минимум риска от появата на анемия при децата

Специалистите горещо препоръчват на бременните жени и кърмещите майки своевременно да вземат превантивни мерки, за да предотвратят риска от появата на малокръвие при най-малките. Изцяло природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero е ефективно средство против анемия. Той съдържа оптимално количество желязо, фолиева киселина и витамин B12, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина. Всяка една от съставките спомага за правилното функциониране на организма както на майката, така и на детето.

borola

Сподели:
Scroll to Top