анемия

Анемия при деца – защо е важно да включим месо в детското меню?

Много родители остават изненадани, когато педиатърът препоръча въвеждане на месо в менюто на детето още преди да е навършило една годинка. В настоящата статия ще поясним защо е важно то да бъде неизменна част от здравословното хранене при всички деца.

Против детска анемия – не изключвайте месото от хранителното меню

Месото съдържа голямо количество белтъчени и е най-добрият източник на желязо за организма – до 3 пъти по-пълноценно от млечните и растителни продукти. Поради интензивния растеж на детския организъм нуждите от желязо при децата се увеличават. Важно е да се отбележи, че след 6-ия месец резервите от желязо в черния дроб, с които се ражда детето се изчерпват. Създава се опасност от развитие на желязодефицитна анемия. А това е едно от най-разпространените дефицитни заболявания през кърмаческа възраст. Затова е много важно да не изключвате месото от менюто на детето. За предпочитане е бялото пуешко, пилешко, заешко и телешко месо.

Анемия при деца – дефицитът на желязо е вероятната причина

Желязото е неизменна част от състава на хемоглобина в червените кръвни телца. Ролята на хемоглобина е да свързва и пренася кислород до всяка една клетка в организма. Когато желязото не е достатъчно се нарушава синтезът на хемоглобин и се развива анемия. Намалява и броя на червените кръвни телца. Недостатъчното снабдяване на клетките с кислород нарушава нормалното протичане на жизнените процеси и растежа на детския организъм. Различни изследвания доказват, че устойчивостта към инфекции у децата значително намалява при дефицит на желязо. Освен това добавянето на месни продукти към менюто на децата увеличава средната резорбция на желязо (до около 20%).

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Как да предпазите детето си от анемия?

Водещ принцип при желязодефицитната и другите анемии е навременната профилактика. От изключително значение е децата да се отглеждат правилно и да приемат достатъчно плодове и зеленчуци. Разбира се, месото не бива да се изключва от детското меню. Консервираните храни, съдържащи консерванти и оцветители трябва максимално да се избягват. Ако има данни за наследствена анемия е необходимо да се правят редовни профилактични прегледи.

Може ли да се предотврати рискът от анемия при новородените деца?

За предотвратяване на риска от поява на анемия при новородените деца специалистите препоръчват по време на бременност и кърмене жените да приемат допълнителни количества желязо. То е необходимо както за правилното функциониране на организма на майката през този период, така и за детския организъм. Водещ продукт против анемия е Фоливит Феро/Folivit® Fero – изцяло природно средство, което съдържа оптимално количество желязо, фолиева киселина и витамин В12. Всяка една от трите съставки е важна за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина. Фоливит Феро се приема по 1 течна капсула дневно, след хранене. При бременност или планиране на такава се препоръчва прием още при планиране на бременността и продължава три месеца след раждането.

borola

Сподели:
Scroll to Top