анемия при ревматоиден артрит

Анемия при ревматоиден артрит

Развитието на анемия при ревматоиден артрит се оказва разпространен проблем сред пациентите, засегнати от автоимунното заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Според проучване, публикувано в „The American Journal of Medicine“, малокръвието засяга до 60% от хората с ревматоиден артрит. Анемията се развива, когато тялото не произвежда достатъчно червени кръвни клетки или качеството им не е достатъчно добро, за да функционират правилно. При недостатъчно количество еритроцити или хемоглобин се нарушава снабдяването с кислород на всички жизненоважни органи и тъкани. Ако не се лекува, може да причини силна умора и слабост.

Анемия и ревматоиден артрит – каква е връзката?

При хронични заболявания, като ревматоиден артрит, анемията може да възникне в резултат на хронично възпаление, което нарушава способността на тялото да използва желязо, за да произвежда червени кръвни клетки.

Медикаментите, които обикновено се използват за лечение на ревматоиден артрит, включват нестероидни противовъзпалителни средства и/или кортикостероиди. Възможно е лекарствата да причинят развитието на анемия, но по друг механизъм – чрез хронична загуба на кръв. Особено нестероидните противовъзпалителни средства могат да причинят хронично дразнене и кървене на стомашната лигавица. Тази загуба на кръв често е бавен процес и не се забелязва веднага, но с течение на времето може да доведе до анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Овладяване на анемия при ревматоиден артрит

Симптомите на анемия като силна умора, главоболие, бледа кожа, задух и ускорен пулс, изискват консултация с лекар. За овладяване на малокръвие при ревматоиден артрит е важно да се установи вида и причините за появата му. Освен анемия, дължаща се на хронично заболяване, може да става въпрос и за желязодефицитна анемия. Малокръвието при ревматоиден артрит най-често се лекува чрез овладяване на основното възпаление в организма. Подходът допринася за облекчаване и на артритната болка в ставите. Ако нивата на желязо са ниски се препоръчват добавки, приемани перорално или интравенозно. Важно е да уточним, че мощните антиациди, които често се дават на пациенти, приемащи нестероидни противовъзпалителни средства, за да защитят стомашната лигавица, могат да намалят усвояването на желязо. Това може да доведе до необходимостта от интравенозно, а не перорално желязо. В случаите на тежка анемия може да се наложи кръвопреливане или инжектиране на еритропоетин – синтетичен хормон, който стимулира производството на червени кръвни клетки.

Природна помощ при анемия

Специалистите у нас препоръчват Фоливит Феро / Folivit® Fero за предотвратяване на железен дефицит и анемия. Това е висококачествено и изпитано във времето хематологично средство с благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Всяка капсула осигурява трите най-важни съставки за образуване на червените кръвни телца (еритроцити) и хемоглобина:

  • желязо 15 mg (като железен фумарат 45.60 mg)
  • фолиева киселина 400 mcg
  • 9 mcg витамин В12

Активните съставки са в иновативна фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), която осигурява по-бързо и цялостно усвояване от организма. Продуктът се приема по 1 капсула дневно, след хранене с малко течност. Дозировката е удобна и икономически изгодна. Продължителността на приема зависи от здравословното състояние, но е не по-малко от 3 месеца. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

Продуктът е наличен в аптеките и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top