ниски стойности на желязо в кръвта

Ниски стойности на желязо в кръвта и коронарна болест

Чрез компенсиране на ниски стойности на желязо в кръвта близо 10% от новите случаи на коронарна сърдечна болест могат да бъдат предотвратени. Това показва проучване, публикувано в ESC Heart Failure – списание на Асоциацията по сърдечна недостатъчност на Европейското кардиологично дружество (ESC).

„Проучването е обсервационно и не можем да заключим, че железният дефицит е причината за сърдечно-съдовите заболявания. Има обаче все повече доказателства, които предполагат връзка между недостига на желязо и заболяванията на сърцето и съдовете. Тепърва предстоят още изследвания за потвърждаване на резултатите“. Уточнението внася главният автор на изследването д-р Бенедикт Шраге от Университетския център за сърце и кръвоносни съдове в Хамбург, Германия.

Ниски стойности на желязо в кръвта и връзката им с коронарна сърдечна болест според проучването

Изследването е проведено сред 12 164 души (55% жени). Средна възраст на изследваните лица е 59 години. Направена е оценка на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания (тютюнопушене, затлъстяване, диабет, висок холестерол) и на съпътстващите заболявания. Взети са и кръвни пробни от доброволците.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Наличието или липсата на железен дефицит при участниците се определя, като се вземат предвид следните състояния:

  • абсолютен дефицит на желязо (значително намалена концентрация на феритин)
  • функционален дефицит на желязо (намалени нива на феритин и трансферин)

По време на изследването учените следят за:

  • случаи на коронарна болест на сърцето и сърдечно-съдови инциденти
  • смърт от сърдечно-съдови заболявания и смърт, независимо от причината

Участниците с анамнеза за коронарна болест на сърцето или сърдечно-съдови инциденти са изключени от анализа.
Първоначалният анализ сочи, че 60% от участниците са с абсолютен дефицит на желязо, а 64% – с функционален железен дефицит.

Според междинното проследяване за период от 13,3 г. са регистрирани 2212 (18,2%) смъртни случая

При 573 души (4,7%) причината за смъртта е сърдечно-съдова.

Коронарна болест на сърцето и сърдечно-съдови инциденти са диагностицирани при 1033 (8,5%) от участниците, а сърдечно-съдов инцидент – при 766 (6,3%).

Доброволците с функционален дефицит на желязо са изложени на:

  • 24% по-висок риск от коронарна сърдечна болест
  • 26% повишен риск от сърдечно-съдова смъртност
  • 12% по-голяма опасност от смърт, независимо от причината

За сравнение служат хора, които нямат функционален дефицит на желязо.

Участниците с абсолютен дефицит на желязо са в 20% по-висок риск от коронарна болест на сърцето от хората без подобен дефицит. Повишен риск от смъртност в случая не е наблюдавана. Не е открита и връзка между нивото на желязо и опасността от сърдечно-съдови инциденти.

Учените изчисляват, че за 10-годишен период функционалният дефицит на желязо стои в основата на:

  • 5,4% от смъртните случаи
  • 11,7% от сърдечно-съдовата смъртност
  • 10,7% от новодиагностицираните коронарни заболявания на сърцето

За компенсиране на ниски стойности на желязо в кръвта и намаляване на риска за сърдечното здраве специалистите у нас препоръчват…

Фоливит Феро/Folivit® Fero – хематологично средство с природен състав с благотворен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Освен желязо 15 мг, като железен фумарат 45.60 мг, формулата съдържа фолиева киселина 400 мкг и 9 мкг витамин В12. Съставките се допълват и взаимно усилват своето действие. Имат ключова роля в образуването на червените кръвни телца (еритроцитите) и хемоглобина.

Продуктът е безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Ефективността му е усилена с помощта на иновативните течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо и цялостно усвояване на съставките. Може да се приема от бременни и кърмачки. Научете още полезна информация за него и се възползвайте от възможността за поръчка от сайта на онлайн магазин – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top