загуба на кръв

Загуба на кръв – голяма при оперираните от сърце

При пациентите със сърдечна операция се наблюдава около половин литър загуба на кръв през болничния им престой. Причината е, че те се подлагат на редица кръвни изследвания, докато са хоспитализирани. Потенциалните последствия от това са свързани с появата на анемия (малокръвие) и нужда от кръвопреливане. Това на свой ред налага допълнителна терапия и увеличава разходите за лечение.

Информацията е от проучване на изследователи от престижната клиника „Кливланд“ в Охайо. Резултатите са публикувани в The Annals of Thoracic Surgery – официалният журнал на Сдружението на гръдните хирурзи (STS) в САЩ.

Загуба на кръв при сърдечна операция – един наистина важен проблем

В продължение на 6 месеца учените проследяват състоянието на пациенти, претърпели сърдечна операция. 1900 от изследваните лица са хоспитализирани веднъж, а 27 – два пъти.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Данните показват, че за периода на проследяване всеки пациент преминава средно 115 кръвни изследвания. Средното количество на взетите кръвни проби е 454 мл или близо половин литър.

От резултатите става ясно още, че пациентите, претърпели по-сложна сърдечна операция, преминават повече кръвни изследвания. Хората, изгубили повече кръв, пък обикновено остават по-дълго в болницата и се нуждаят от повече кръвопреливания.

„Болниците трябва да са запознати с рисковете от голямата кръвозагуба при оперираните от сърце. А ние, здравните специалисти, трябва да въведем протоколи за намаляване обема на взетата кръв“. Коментарът е на д-р Адам Солсбъри. Той е интервенционален кардиолог в Центъра по сърдечно-съдови заболявания към Средноамериканския кардиологичен институт в Канзас Сити (MAHI).

Резултатите от собствено изследване на д-р Солсбъри сочат, че вземането на повече кръв води до ръст в случаите на анемия

Като най-засегната група са по-възрастните жени.

Специалистите подчертават, че пациентите не осъзнават колко кръв губят при изследвания, тъй като пробите най-често се вземат интравенозно. Ето защо те настояват лекарите да вземат думата и да задвижат промяната. За да се обърне тенденцията, експертите предлагат да се взема по-малко кръв и една проба да се използва за няколко различни изследвания.

Природно решение за компенсиране загуба на кръв

Специалистите у нас препоръчват Фоливит Феро / Folivit® Fero за поддържане на нормални кръвни концентрации и предотвратяване на железен дефицит и анемия. Това е висококачествено и изпитано във времето хематологично средство с благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Всяка капсула осигуря трите най-важни съставки за образуване на червените кръвни телца (еритроцити) и хемоглобина:

  • желязо 15 mg (като железен фумарат 45.60 mg)
  • фолиева киселина 400 mcg
  • 9 mcg витамин В12

Активните съставки са в специална течна фаза (Solucaps), която осигурява по-бързото им и цялостно усвояване, а оттам и по-мощния ефект.

Дозировката е удобна – по 1 течна капсула дневно, след хранене с малко течност. Продължителността на приема зависи от здравословното състояние, но е не по-малко от 3 месеца.

Продуктът е наличен в аптеките и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top