анемия железен дефицит

Анемия заради железен дефицит – все по-чест проблем

Наличието на железен дефицит е най-честата причина за анемия (малокръвие) – проблем, засягащ около ¼ от световното население (2 милиарда души). Това припомнят от Генералния съвет на фармацевтите (CGF) в Испания. Поводът е Световният ден за борба с недостига на желязо (Iron Deficiency Day), отбелязван всяка година на 26 ноември.

Анемия поради железен дефицит – основни рискови групи

Уязвимите групи, при които желязодефицитната анемия е с по-голяма честота, са жените в репродуктивна възраст, бременните, децата и юношите. Смята се, че хората от тези групи съставляват над 800 милиона от случаите на анемия по света.

Специалистите обръщат внимание на някои важни подробности относно анемията с дефицит на желязо при високорисковите групи.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Жените с обилна менструация са особено предразположени към желязна анемия. Причината е, че губят значително количество кръв, а с това и желязо.

Анемията през бременността повишава риска от усложнения и проблеми в развитието на плода.

Децата и подрастващите имат повишени нужди от желязо, което е важно за физическото развитие на организма и за когнитивното развитие.

Дефицитът на желязо е основна, но не и единствена причина за развитие на анемия в световен мащаб

Анемията може да бъде причинена от много и различни фактори. Такива са недостиг на витамини (главно витамин В12 и витамин В9 или фолиева киселина). Хроничните заболявания, особено протичащите с възпаление в организма като онкологичните (тук влияние оказва както самото заболяване, така и химиотерапевтичното лечение).

Някои вродени дефекти, а така също излагането на токсини (алкохол, тежки метали и др.) също са причина за анемия.
„Фармацевтът може да изиграе ключова роля и за ранното откриване на анемия, и за оптимизиране на фармакологичното лечение и на диетичните препоръки. Ето защо той трябва да има предвид признаците, с които се проявява анемията. Това са мускулна слабост, умора, липса на апетит. И още – стомашно-чревен дискомфорт (повръщане, гадене, диария, запек) главоболие, замаяност, шум в ушите, бледа кожа, сърцебиене или тахикардия“, казват експертите.

Трайно решение при анемия с железен дефицит

Фоливит Феро / Folivit® Fero е продуктът, който набира все по-голяма популярност у нас при желязодефицитна анемия. Формулата на това хематологично средство съдържа оптимално количество от трите най-важни вещества за нормалното кръвообразуване:

  • желязо 15 mg (като железен фумарат 45.60 mg)
  • фолиева киселина 400 mcg
  • 9 mcg витамин В12

Приемът е особено препоръчителен при дефицит на фолиева киселина, витамин В12 и желязо, недоимък на вещества вследствие на кръвозагуба, хронична злоупотреба с алкохол, продължителна хемодиализа и инфекции.

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост дори при продължителна употреба. Подходящ за бременни, кърмачки и жени, планиращи бременност. Наличен е в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top