дефицит на витамини анемия

Дефицит на витамини = по-висок риск от анемия

При дефицит на витамини в организма е възможно развитието на анемия. Това хематологично състояние се характеризира с намалено производство на червени кръвни клетки от костния мозък или производство на нефункциониращи червени кръвни клетки. Възможно е причина за състоянието да бъде продължителен недостиг на фолиева киселина, наричана още витамин В9, витамин В12, витамин С и витамин А или проблем с усвояването или преработката им в организма.

Дефицит на фолиева киселина

Недостигът на фолиева киселина може да доведе до появата на мегалобластна анемия. Фолиевата киселина подпомага производството на нови клетки в тялото, включително еритроцити, чиято основна функция е да пренасят кислород от белия дроб до тъканите и органите. При хроничен дефицит количеството на червените кръвни телца намалява, оросяването на мозъка се влошава и е възможна появата на следните симптоми:

  • Постоянно чувство за умора
  • Замаяност
  • Проблеми с паметта и намалена концентрация
  • Загуба на апетит

Най-често срещаните причини за анемия, свързана с недостиг на фолиева киселина са диета, бедна на витамин В9 или недобра абсорбция в организма. Бременните жени и пациентите на хемодиализа са рискови групи, тъй като имат повишени нужди от прием на фолиева киселина.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Дефицит на витамин В12

При недостиг на витамин В12 съществува риск от развитие на т.нар. злокачествена (пернициозна) анемия. Характерното при това състояние са ниските стойности на хемоглобин и всички видове кръвни клетки. Симптомите при анемия, породена от липса на витамин В12 обикновено са силно изразени и включват умора, бледа кожа, главоболие и замаяност. В най-голям риск са вегетарианците и веганите, тъй като диетата им изключва консумацията на месо (източник на витамин В12) и млечни продукти.

Дефицит на витамини С и А – риск от анемия поради недобро усвояване на желязо

Минералът желязо е важен компонент на хемоглобина и при недоброто му усвояване в организма е възможно развитието на желязодефицитна анемия. Най-добрият начин за пълноценната му абсорбция е прием на витамин С. Според проучвания добавянето на 100 мг от витамина по време на хранене повишава усвояването на желязото с 67%. Консумацията на зеленчуци и цитрусови плодове е отличен начин да си набавите витамин С. Витамин А е още едно средство да подобрите усвояването на минерала. Ще го откриете в моркови, спанак, сладки картофи, тиква и др.

Универсално решение от природата при анемия, породена от дефицит на витамини

Фоливит Феро/Folivit® Fero е хематологично природно средство за нормално кръвообразуване. Всяка капсула е обогатена с оптимално количество витамин B12, желязо и фолиева киселина. Трите активни съставки попълват дефицитите в организма, стимулират образуването, узряването и деленето на червените кръвни клетки и повишават нивата на хемоглобина. Продуктът е с висок профил на безопасност и може да се използва от деца и възрастни. Препоръчителен е в периода на планиране, по време на бременността и 3 месеца след раждането.

borola

Сподели:
Scroll to Top