липса на витамин В12 симптоми

Липса на витамин В12 – ще я познаете по тези симптоми!

В следващите редове споделяме чести симптоми, които сигнализират за липса на витамин В12 в организма.

Витамин В12 има съществена роля в производството на червени кръвни клетки, образуването на ДНК и оказва влияние върху правилното функциониране на нервната система. Както останалите витамини, така и този не се произвежда в тялото, а трябва да си го набавяме отвън. Обикновено причините за дефицит на витамин В12 са небалансирана диета или проблем с усвояването на хранителни вещества. Продължителното поддържане на ниски нива от този витамин може да доведе до развитие на анемия.

Преди да разгледаме честите симптоми, вижте кои хора са в повишен риск от липса на витамин В12

Ниски нива на витамин В12 най-често се наблюдават при възрастни хора и бременни жени. В особено голям риск са също вегани, вегетарианци и хора, които се придържат към бедна на витамини диета. Причината за това е, че растенията не произвеждат витамин В12. При дефицит се препоръчва комсумиране на яйца, месо, млечни и други животински продукти. Пациенти, страдащи от някои специфични заболявания като цьолиакия и болест на Крон, също може да не усвояват правилно този нутриент.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Как организмът сигнализира за дефицит на витамин В12?

  • Кожата има блед или жълтеникав вид
  • Чувство на отпадналост и силна умора
  • Усещане за мравучкане и изтръпване

При хора с дефицит на витамин В12 кожата често изглежда бледа или жълтеникава, защото липсата на витамина е причина за проблеми с производството на червени кръвни клетки. Без него клетките не могат да се делят пълноценно. Това често води до развитието на мегалобластна анемия, при която червените кръвни клетки са крехки и твърде големи, за да преминат от костния мозък в кръвообращението. Тъй като са фини, тези клетки лесно се разпадат, което води до излишък на билирубин. Това вещество се произвежда от черния дроб и участва в разграждането на стари кръвни клетки. Големите количества билирубин придават на кожата жълт оттенък.

При липса на витамин В12 в организма, чувството на слабост и умора е сред честите симптоми. Те възникват, защото няма достатъчно количество от витамина, необходим за производството на червени кръвни клетки, които да транспортират кислород до всички органи и тъкани в тялото.

Сериозна последица от дългосрочен дефицит на витамин В12 е увреждане на нервната система. Това се случва, защото витамин В12 е важен фактор в производството на мастното вещество миелин. Той обвива нервите и има защитна и изолаторна функция. Без витамин В12 производството на миелин се нарушава и нервната система не функционира правилно. Често пациентите се оплакват от мравучкане или изтръпване в крайниците.

Натурален продукт, който предлага решение при липса на витамин В12

Както вече научихте, недостигът на витамин B12 в организма може да причини анемия. За да възстановите нормалните нива на витамина, приемайте Фоливит Феро/Folivit® Fero. Продуктът представлява мощно природно хематологично средство. Обогатен е с оптимални количества витамин B12, желязо и фолиева киселина. Трите активни съставки попълват дефицитите в организма, участват пряко в процеса на кръвообразуване и допълнително лечение на анемия. Приемът на продукта не носи риск за здравето, дори при продължителна употреба. Удачен е и в периода на бременността.

borola

Сподели:
Scroll to Top