Вкусни сокове при анемия

Вкусни сокове при анемия – опитайте тези напитки!

Приемът на тези вкусни сокове при анемия може да помогне за подобряване на здравословното състояние. В статията ще ги откриете, но първо малко повече информация за желязодефицитната анемия.

Желязодефицитната анемия е сред най-често срещаните хематологични състояния. Причината за възникването й е недостигът на желязо в организма. Червените кръвни клетки съдържат богатия на желязо хемоглобин, който помага за транспортирането на кислород в тялото. При пациенти с анемия в тялото няма достатъчно червени кръвни клетки, които да пренасят кислород до тъканите и органите.

Тези симптоми подсказват за недостиг на желязо в организма

  • Блед цвят на кожата и лигавиците по видимите части на тялото
  • Болезнени цепнатини по краищата на устата
  • Сухи и чупливи нокти

Симптомите на желязодефицитна анемия могат да засегнат цялостно организма и да имат неблагоприятен ефект върху общото ви състояние. При наличие на тези оплаквания се препоръчва консултация с лекар за диагностика на анемия:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • Силно чувство за отпадналост и умора
  • Задух при леки натоварвания, обикновено придружени с ускорен сърдечен ритъм
  • Трудно поддържане на концентрация

За по-добър тонус опитайте тези вкусни сокове при анемия

За да се справим с анемията, е необходимо да си набавяме достатъчно желязо. За правилното му усвояване от организма, обаче, е важно какъв е видът на желязото в хранителните продукти, които консумираме. Вариантите са два:

  • Хемово желязо – можем да си го набавим чрез животински храни като червени меса, пилешко и риба
  • Нехемово желязо – то се съдържа предимно в растителните храни

За организма е по-лесно да усвоява хемово желязо. За да подобрим абсорбцията на нехемово желязо, се препоръчва да добавим в менюто си храни, богати на витамин С. Бърз и вкусен начин да си го набавим е консумацията на фрешове от цитрусови плодове. 180 грама портокал съдържат около 95,8 милиграма витамин С. Същото количество грейпрфрут съдържа 56,2 милиграма.

Друг вариант са смуутита, в които да включим плодове с високо съдържание на витамин С като киви. Може да се комбинира с ябълка, банан или ягоди. Перфектна комбинация се получава и със спанак, който е богат растителен източник на желязо. Може да добавите и някои ядки, които съдържат този елемент, като чия и слънчогледови семки.

Ипитана рецепта срещу анемия е сокът от моркови, репички и кресон. Тази напитка съдържа желязо, калий и цинк във високи количества. За приготвянето й са необходими 1 морков, 1 репичка, 3 листа кресон и 200 мл вода. Продуктите се смесват в блендер и получената хомогенна смес се пие всеки ден на гладно.

Природна терапия за овладяване на анемия

Приемът на хранителна добавка може да осигури нужните ежедневни количества от трите основни елемента за нормализиране на кръвообразуването и преборване на анемията. При избор на подходящ продукт, заложете на този с доказано действие, натурален произход и липса на нежелани ефекти. На българския пазар с най-високо доверие се ползва Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той съдържа есенциалните елементи за нормално кръвообразуване:

  • 15 мг желязо (като 45.60 мг железен фумарат)
  • 400 мкг фолиева киселина (витамин B9)
  • 9 мкг витамин B12

Те стимулират образуването, узряването и деленето на червените кръвни клетки, и повишаване нивата на хемоглобина. Компенсират дефицитите в организма и спомагат за преодоляване на анемичните състояния. Продуктът е с висок профил на безопасност и може да се използва от деца и възрастни. Препоръчителен е в периода на планиране, по време на бременността и 3 месеца след раждането.

borola

Сподели:
Scroll to Top