анемия при онкоболни

Анемия при онкоболни – изключително чест проблем!

За съжаление, анемия при онкоболни е много по-чест проблем, отколкото можем да си представим. До 53% от пациентите, които не са имали малокръвие при диагностициране с рак, развиват хематологичното състояние по време на онколечението. Обезпокояващите данни са изнесени по време на онлайн лекция на тема: „Анемия и рак“. Организатори на събитието са експерти от Испанското дружество по медицинска онкология (SEOM).

Анемия при онкоболни – причини и последствия

„Може да има различни причини за анемията при пациенти с онкологични заболявания. Като се започне от дефицит на витамини и желязо, кървене. Мине се през потенциалната токсичност на лечението върху червените кръвни клетки (еритроцитите). И накрая се стигне до негативния ефект на тумора върху костния мозък. По правило анемия може да се отключи при всеки стадий на рака или по време на всяко онкологично лечение“. Информацията идва от медицинския онколог в общата университетска болница „Грегорио Мараньон“ в Мадрид д-р Йоланда Ескобар. Тя е и координатор на звеното за продължаващи грижи в Испанското дружество по медицинска онкология.

Тук припомняме, че анемията често е причина за умора, влошено общо състояние и понижено качество на живот.
„Последиците от анемията могат да доведат до по-слаб отговор към лечението на рак и намаляване на общата преживяемост при пациентите“. За това предупреждава д-р Кармен Беато Самбрано, медицински онколог в университетска болница „Вирхен Макарена“ в Севиля.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

И още нещо, което не бива да се забравя – анемията е най-честата обратима причина за умора при пациенти с онкологични заболявания

Справянето с анемията води до преодоляване на умората и до повишаване качеството на живот на онкоболните пациенти.

Въпреки казаното по-горе половината от онкоболните не получават лечение за анемия. В случай че получат такова, то варира според специалиста, който го провежда (хематолог, онколог, лъчетерапевт, интернист и др.). Последното подчертава необходимостта от по-стриктно придържане към установените насоки за лечение на анемия.

Природен продукт, който може да допълни лечението на анемия при онкоболни

Изтъкнати наши хематолози препоръчват Фоливит Феро / Folivit® Fero като ефективно средство за борба с малокръвието. Формулата съдържа трите най-важни съставки за образуване на еритроцитите и хемоглобина. Активни съставки са желязо 15 mg (като железен фумарат 45.60 mg), фолиева киселина 400 mcg и 9 mcg витамин В12. Приемът е подходящ при недоимък на тези 3 вещества с ключова роля за нормалното кръвообразуване.

Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Желязото участва в синтеза на хемоглобин в еритроцитите. Фолиевата киселина и витамин В12 – в изграждане миелиновите обвивки на гръбначномозъчните нерви.

Продуктът е безопасен за употреба. Има отлична поносимост и може да се приема дълго време без прекъсване. Не са наблюдавани нежелани ефекти дори при продължително приложение. Дозировката е по 1 течна капсула (Solucaps) дневно, след хранене. В продажба е в аптеките и в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top