желязо през бременността

Желязо през бременността – важно и за майката, и за плода

Темата „желязо през бременността“ винаги е актуална. И не би могло да е иначе, защото това е минерал с ключово значение за здравето на майката и плода. В следващите редове ще научите повече по въпроса.

Ето защо е толкова важно бъдещите майки да си набавят достатъчно количество желязо през бременността

Нашият организъм използва желязото за производство на хемоглобин – вещество в червените кръвни клетки (еритроцитите), което пренася кислород в тъканите. През бременността нуждите от желязо нарастват с близо 50%. Това се обяснява с факта, че бебето получава кислород от майката чрез плацентата. Ако майчиният организъм няма достатъчно желязо, за да произведе хемоглобин, е възможно да се развие анемия (малокръвие). Това е сред най-честите усложнения по време на бременност – засяга около 1/3 от бременните в третия триместър. Състоянието не бива да се подценява, тъй като се свързва с повишен риск от раждане на бебе с ниско тегло и преждевременно раждане.

Добри източници на желязо през бременността

Месо, което не е мазно

Месото с малко мазнини е сред най-добрите източници на лесноусвоимо (хемово) желязо. Така пример 85 г телешко филе доставят на организма 1,5 мг желязо. Същото количество от ценния минерал може да се осигури с консумацията на 250 г пилешко.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Тук отваряме една скоба, за да припомним, че бременните не бива да ядат месото недопечено, тъй като лесно могат да развият бактериална инфекция.

Сьомга

Освен че е с високо съдържание на незаменимите омега-3 мастни киселини, сьомгата е относително добър източник на желязо. Един котлет от тази риба снабдява организма с около 1,6 мг желязо. Тук отново напомняме, че бъдещите майки не бива да консумират риба, която не е добре изпечена.

Растителни източници на желязо

Бременните могат да си набавят желязо и от:

  • зеленолистни зеленчуци (спанак, манголд, маруля, къдраво зеле)
  • бобови култури (боб, леща, нахут, бакла)
  • пълнозърнести храни
  • ядки (бадеми, лешници)

Специалистите припомнят, че за да се подобри усвояването на желязото от растителните храни, помага витамин C, който се съдържа в цитрусите.

Отличен източник на желязо през бременността

Необходимата дневна доза желязо през бременността трудно може да се набави с храната. Това може да се случи само с помощта на висококачествен източник на концентрирано желязо. Именно такъв е Фоливит Феро/Folivit® Fero. Всяка капсула на това природно средство доставя на организма 15 мг желязо (като железен фумарат 45.60 мг). В допълнение Фоливит Феро снабдява организма с нужните дневни количества от още две вещества, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина. Това са фолиева киселина (400 мкг) и витамин В12 (9 мкг).

Природната комбинация е напълно безопасна и има отлична поносимост. Дозира се по 1 течна капсула дневно, след хранене. При бременност приемът продължава 3 месеца след раждането.

borola

Сподели:
Scroll to Top