Желязо през бременността – важно и за майката, и за плода

желязо през бременността

Темата „желязо през бременността“ винаги е актуална. И не би могло да е иначе, защото това е минерал с ключово значение за здравето на майката и плода. В следващите редове ще научите повече по въпроса.

Ето защо е толкова важно бъдещите майки да си набавят достатъчно количество желязо през бременността

Нашият организъм използва желязото за производство на хемоглобин – вещество в червените кръвни клетки (еритроцитите), което пренася кислород в тъканите. През бременността нуждите от желязо нарастват с близо 50%. Това се обяснява с факта, че бебето получава кислород от майката чрез плацентата. Ако майчиният организъм няма достатъчно желязо, за да произведе хемоглобин, е възможно да се развие анемия (малокръвие). Това е сред най-честите усложнения по време на бременност – засяга около 1/3 от бременните в третия триместър. Състоянието не бива да се подценява, тъй като се свързва с повишен риск от раждане на бебе с ниско тегло и преждевременно раждане.

Добри източници на желязо през бременността

Месо, което не е мазно

Месото с малко мазнини е сред най-добрите източници на лесноусвоимо (хемово) желязо. Така пример 85 г телешко филе доставят на организма 1,5 мг желязо. Същото количество от ценния минерал може да се осигури с консумацията на 250 г пилешко.

Тук отваряме една скоба, за да припомним, че бременните не бива да ядат месото недопечено, тъй като лесно могат да развият бактериална инфекция.

Сьомга

Освен че е с високо съдържание на незаменимите омега-3 мастни киселини, сьомгата е относително добър източник на желязо. Един котлет от тази риба снабдява организма с около 1,6 мг желязо. Тук отново напомняме, че бъдещите майки не бива да консумират риба, която не е добре изпечена.

Растителни източници на желязо

Бременните могат да си набавят желязо и от:

  • зеленолистни зеленчуци (спанак, манголд, маруля, къдраво зеле)
  • бобови култури (боб, леща, нахут, бакла)
  • пълнозърнести храни
  • ядки (бадеми, лешници)

Специалистите припомнят, че за да се подобри усвояването на желязото от растителните храни, помага витамин C, който се съдържа в цитрусите.

Отличен източник на желязо през бременността

Необходимата дневна доза желязо през бременността трудно може да се набави с храната. Това може да се случи само с помощта на висококачествен източник на концентрирано желязо. Именно такъв е Фоливит Феро/Folivit® Fero. Всяка капсула на това природно средство доставя на организма 15 мг желязо (като железен фумарат 45.60 мг). В допълнение Фоливит Феро снабдява организма с нужните дневни количества от още две вещества, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина. Това са фолиева киселина (400 мкг) и витамин В12 (9 мкг).

Природната комбинация е напълно безопасна и има отлична поносимост. Дозира се по 1 течна капсула дневно, след хранене. При бременност приемът продължава 3 месеца след раждането.

borola
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x