нисък хемоглобин

Нисък хемоглобин – как да възстановим нивата му?

Терминът „нисък хемоглобин“ се използва, когато се установи, че хемоглобинът е под нормалните стойности за съответната възраст и пол. Хемоглобинът е основна съставна част на кръвта. Той представлява протеин, който съдейства за преноса на кислород в организма. В състава на този важен за организма протеин е включен друг важен елемент, без който не бихме могли да съществуваме – желязо.

Причини за нисък хемоглобин

В резултат на ниските нива на хемоглобин в кръвта се стига до състояние, наречено анемия. То може да се развие в резултат на намалено производство на еритроцити (червени кръвни телца), проблеми с костния мозък или кръвозагуба.
Непълноценното хранене се смята за първопричина за намалено производство на червени кръвни клетки. Дефицитът на желязо в храната е сред основните предпоставки за недостатъчно количество молекули на хемоглобин в организма.
Недостигът на желязо, като основна съставна част на хемоглобина, води до ниски нива на хемоглобин и еритроцити в кръвта. Но дефицитът на витамин B12 и/или фолиева киселина също нарушава производство на хемоглобин и червени кръвни телца.

Симптоми на нисък хемоглобин

Типичните за това състояние симптоми са умора, недостиг на въздух, замаяност, бледа кожа, главоболие, сърцебиене и болка в гърдите, слаба памет и ниска концентрация. Но внезапно появилата се тежка анемия може да доведе до по-негативни за здравето последици като сърдечна недостатъчност и дори да застраши живота на човек.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Възстановяване на нормалните нива на хемоглобин в кръвта

Задължителен елемент от режима на хранене са продуктите, които ни снабдяват с достатъчно желязо. Такива са зелените листни зеленчуци, тиквени семки, семена и сушени плодове, миди и стриди, месо и черен дроб.

Но за качествена превенция на анемия, в комбинация с желязо, се препоръчва достатъчният прием на фолиева киселина и витамин B12, които активно участват в процеса на кръвообразуване. Затова Фоливит Феро/Folivit® Fero е толкова ефикасно средство за превенция и овладяване на анемия, тъй като всяка капсула доставя ежедневните нужди на организма от желязо, фолиева киселина и витамин B12.

Фоливит Феро се препоръчва при анемия вследствие на кръвозагуба (включително при обилна менструация или наличие на хемороиди), по време на бременност, при нарушена резорбция на хранителни вещества в храносмилателната система, както и при непълноценно хранене.

borola

Сподели:
Scroll to Top