Желязо – помага ли за по-добра плодовитост?

В наши дни проблемите с плодовитостта съпътстват много двойки. Съществуват различни средства за подобряване на фертилността като сред най-прилаганите са промяна в диетичните навици и допълнителен прием на витамини и минерали.

Но учените съобщават за 60% повишен риск от влошаване на здравето на яйцеклетките и липса на овулация при жени, които не приемат достатъчно желязо.

Желязо – каква е връзката на този ценен минерал с плодовитостта при жените?

Според изследвания, проведени в Медицинския Център на Университета в Рочестър, средно около 35% до 58% от здравите жени страдат от недостиг на желязо. Поради тази причина голяма част от тях са застрашени от пропускане на овулации.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Друго изследване, проведено сред жени, които се борят с безплодието, показва, че тези от тях, които приемат допълнително желязо, е по-малко вероятно да пропуснат овулация, в сравнение с тези, които не приемат достатъчно желязо.

В действителност около 20% от бременните жени страдат от желязодефицитна анемия, като състоянието им обикновено се подобрява след раждането. Основна причина за това е завишената нужда на организма през този специфичен период.

Въпреки това, хранителен режим, богат на желязо, както и допълнителният му прием преди забременяване, образува по-благоприятна среда за имплантиране на ембриона. С до 50% се намалява рискът от спонтанен аборт при жени, които приемат достатъчно количество желязо и фолиева киселина, приети за едни от най-ценните витамини и минерали за бременни жени.

Приемът на достатъчно количество желязо увеличава вероятността от забременяване

При планиране на бременност всяка жена е добре да изследва нивата на желязо в организма. Това важи особено много за жените, които проявяват симптоми на недостиг на желязо.

Приемът следва да започне няколко месеца преди забременяването, като най-подходящо за жени, които планират бременност, е да се комбинира с фолиева киселина и витамин B12. Тези три ценни вещества са важни не само за правилното кръвообразуване, а и за правилното развитие на нервната система на плода и за предотвратяване на нежелано преждевременно раждане или вродени дефекти на плода.

Необходимите за всяка жена количества желязо, фолиева киселина и витамин B12 се съдържат във Фоливит Феро/Folivit® Fero – хематологично средство против анемия. Силно препоръчително е всяка жена, която планира бременност, да започне прием на Фоливит Феро от един до три месеца преди евентуално зачеване.

borola

Сподели:
Scroll to Top