Желязо – помага ли за по-добра плодовитост?

В наши дни проблемите с плодовитостта съпътстват много двойки. Съществуват различни средства за подобряване на фертилността като сред най-прилаганите са промяна в диетичните навици и допълнителен прием на витамини и минерали.

Но учените съобщават за 60% повишен риск от влошаване на здравето на яйцеклетките и липса на овулация при жени, които не приемат достатъчно желязо.

Желязо – каква е връзката на този ценен минерал с плодовитостта при жените?

Според изследвания, проведени в Медицинския Център на Университета в Рочестър, средно около 35% до 58% от здравите жени страдат от недостиг на желязо. Поради тази причина голяма част от тях са застрашени от пропускане на овулации.

Друго изследване, проведено сред жени, които се борят с безплодието, показва, че тези от тях, които приемат допълнително желязо, е по-малко вероятно да пропуснат овулация, в сравнение с тези, които не приемат достатъчно желязо.

В действителност около 20% от бременните жени страдат от желязодефицитна анемия, като състоянието им обикновено се подобрява след раждането. Основна причина за това е завишената нужда на организма през този специфичен период.

Въпреки това, хранителен режим, богат на желязо, както и допълнителният му прием преди забременяване, образува по-благоприятна среда за имплантиране на ембриона. С до 50% се намалява рискът от спонтанен аборт при жени, които приемат достатъчно количество желязо и фолиева киселина, приети за едни от най-ценните витамини и минерали за бременни жени.

Приемът на достатъчно количество желязо увеличава вероятността от забременяване

При планиране на бременност всяка жена е добре да изследва нивата на желязо в организма. Това важи особено много за жените, които проявяват симптоми на недостиг на желязо.

Приемът следва да започне няколко месеца преди забременяването, като най-подходящо за жени, които планират бременност, е да се комбинира с фолиева киселина и витамин B12. Тези три ценни вещества са важни не само за правилното кръвообразуване, а и за правилното развитие на нервната система на плода и за предотвратяване на нежелано преждевременно раждане или вродени дефекти на плода.

Необходимите за всяка жена количества желязо, фолиева киселина и витамин B12 се съдържат във Фоливит Феро/Folivit® Fero – хематологично средство против анемия. Силно препоръчително е всяка жена, която планира бременност, да започне прием на Фоливит Феро от един до три месеца преди евентуално зачеване.

borola
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x