анемия

Анемия – какви рискове крие за възрастните хора?

Наличието на анемия при пациенти в напреднала възраст е предпоставка за появата на аритмия, която с течение на времето може да доведе до увреждане на сърцето и дори да предизвика сърдечна недостатъчност. За това предупреди д-р Хосе Санчес, нутриционист в Националния институт по здравеопазване към Министерство на здравеопазването в Перу. Поради невъзможността на червените кръвни телца (еритроцити) да доставят достатъчно количество кислород на тъканите в организма той не изключва възможността малокръвието да засегне и други органи. Повече за причините, които водят до анемия при възрастните хора, както и за мерките, които трябва да се предприемат за овладяване на състоянието, ще разберете в настоящата статия.

Релевантен фактор ли е възрастта за появата на анемия при възрастни хора?

Д-р Санчес е категоричен, че напредналата възраст не може да се разглежда като водеща причина за поява на анемия. За да не е голословен, той подкрепя твърдението си с конкретни факти. „При мъжете нивото на хемоглобин в кръвта започва да намаляват по естествен път в края на 60-ата им година. При жените количеството му се увеличава в постменопаузата, когато настъпва пълно преустановяване на функцията на яйчниците. Стойностите и при двата пола обаче се изравняват някъде около 70-ата им година. Така че възрастта не е релевантен фактор за развитие на анемия при хора, преминали зенита на своя живот“, обяснява д-р Санчес. Съветът му е при съмнение за малокръвие пациентът да се подложи на кръвни изследвания. „За анемия може да се говори едва тогава когато резултатите посочат, че хемоглобинът при мъжете е по-нисък от 13gr/dl, а при жените – 12gr/dl“, информира д-р Санчес.

Общи насоки за овладяване симптомите на анемия при хора в напреднала възраст

Нутриционистът подчертава, че терапевтичният подход при овладяване на анемия при възрастни не се различава съществено от този при по-младите хора. Промяната в хранителните навици е основна част от лечението. Препоръчително е в менюто да се включат храни, които да възстановят дефицитите при анемия. Витамините в плодовете и зеленчуците ще повлияят благоприятно на лигавицата на храносмилателния тракт, абсорбцията на хранителни вещества в организма ще се нормализира и производителността на костния мозък ще се повиши.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Комплексно природно средство за преодоляване на анемия при възрастни хора

Д-р Санчес напомня на възрастните и по-младите хора с анемия, че могат да повишат ефекта от промяната в хранителните навици, като започнат да използват качествен хематологичен продукт, който оказва благотворен ефект върху кръвообразуването. Фоливит Феро/Folivit® Fero е доказан лидер в борбата с малокръвието на пазара у нас. Желязото, фолиевата киселина и витамин В12 във всяка негова капсула участват пряко в образуването на червените кръвни телца и хемоглобина и взаимно допълват ефекта си. Фоливит Феро се приема по 1 течна капсула дневно след хранене. Няма странични ефекти и нежелани реакции.

borola

Сподели:
Scroll to Top