липса на желязо

Липса на желязо – скрити и явни сигнали при дамите

По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ основният хранителен дефицит, от който страдат жените по света, е липса на желязо. Причините за неблагоприятната тенденция са много и разнообразни. Независимо дали недостигът на жизненоважния микроелемент е провокиран от обилна кръвозагуба по време на менструация и раждане или подлагане на екстремни диети, резултатът от неглижиране на състоянието е само един – развитие на желязодефицитна анемия. За да не се стига до това засегнатите трябва да умеят да разчитат както скритите, така и явните сигнали, с които организмът ги „предупреждава“, че железните депа са на изчерпване.

Обективни и субективни признаци за липса на желязо при дамите

Обикновено първите прояви на липса на желязо остават незабелязани от дамите. С изчерпването на железните запаси в организма обаче симптомите стават все по-настойчиви и успяват да привлекат вниманието на потърпевшите. Предвид факта, че оплакванията са нехарактерни, малцина успяват да ги интерпретират правилно. Умората обикновено отдават на физическо или психическо претоварване, задухът, световъртежът, главоболието и студените крайници – на временно неразположение. Бледата кожа, чупещите се нокти, раничките в ъглите на устата, подутият език и често повтарящите се инфекции – на спад в имунитета.

Освен типичните субективните оплаквания са налице и обективни симптоми, които сочат за дефицита на желязо. Учестеният сърдечен ритъм е един от тях. В състояние на покой пулсът при здравите жени е 70-90 удара в минута. Ако пулсът на дамите ежедневно надвишава 100 удара, те сериозно трябва да се замислят дали не страдат от липса на желязо. Най-добрият начин да разрешат съмнението си, е като се обърнат незабавно към хематолог за назначаване на кръвни изследвания. В случай че резултатите отчетат ниско ниво на желязо в организма, специалистът ще ги насочи към методи за възстановяване на дефицита.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Най-ефективният начин за възстановяване липсата на желязо в женския организъм

Повишената консумация на храни, богати на желязо, е първата крачка за преодоляване на липсата на желязо при дамите. Опитните специалисти обаче са наясно, че тази мярка е крайно недостатъчна и горещо препоръчват на своите пациентки да приемат и Фоливит Феро/Folivit® Fero. Освен оптимална доза желязо (като железен фумарат) този висококачествен хематологичен продукт доставя на женския организъм прецизно дозирано количество фолиева киселина и витамин B12. Всяко едно от активните вещества участва пряко в кръвообразуването, а трите заедно предпазват от основните форми на анемия. Фоливит Феро се предлага под формата на иновативни течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо и лесно усвояване на съставките, а оттам и по-мощен ефект. Има изключително удобен прием и може да се използва при бременност, след раждане и по време на кърмене без риск от странични ефекти за майката и новороденото.

borola

Сподели:
Scroll to Top