Липса на желязо – симптоми при жените

Един от най-разпространените хранителни дефицити, от който страдат съвременните хора, е липса на желязо. Недостигът на този незаменим микроелемент, необходим за синтеза на хемоглобин – протеин, който пренася кислород към органите и тъканите, се наблюдава и при двата пола, но засяга в много по-голяма степен жените, отколкото мъжете. Разберете в какво се изразяват симптомите, за да предотвратите риска от появата на желязодефицитна анемия.

Ранни признаци за липса на желязо при дамите

Постоянна умора

Резкият спад на жизнените сили и липсата на тонус са сред най-характерните проявления за липса на желязо. По ирония на съдбата те са и най-трудните за откриване, тъй като често се бъркат с изтощението в резултат на динамичния начин на живот. Може да ги разграничите, като си дадете заслужена почивка. Ако умората отмине, нямате основание за притеснение. Остане ли, значи нивото на кислород в кръвта е ниско. Допълнителни издайнически сигнали за дефицит на желязо са лесната раздразнителност и затруднената концентрация.

Затруднено дишане и сърцебиене

Недостигът на въздух е едно от ярките проявления на липса на желязо. Обикновено се появява внезапно, без да е налице активна двигателна дейност. Техниките за дълбоко дишане не помагат за нормализиране на състоянието. Сърцето също страда от недостига на желязо. Това ясно си личи от неравномерния сърдечен ритъм, който води след себе си редица сериозни проблеми.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Главоболие

При липса на желязо мозъкът получава по-малко кислород, отколкото му е необходим, за да изпълнява нормално своите функции. В резултат изключително чувствителните мозъчни артерии, които снабдяват с кръв най-сложно устроения орган на централната нервна система, набъбват и предизвикват пристъп на главоболие.

Косопад

Загубата на коса често сигнализира за липса на желязо. При недостиг на ценния елемент космените фоликули не се снабдяват с достатъчно кислород, жизнения цикъл на космите се съкращава и те започват да падат. Ключът към спиране на косопада е компенсиране на железния дефицит.

Комплексно природно средство за възстановяване липсата на желязо

Наличието на някои от посочените симптоми е основателна причина за насрочване на час при хематолог. Единствено той може да даде експертно мнение дали зад оплакването се крие липса на желязо. Ако се установи недостиг на есенциалния микроелемент, специалистът ще запознае засегнатата дама със стратегиите за нормализиране на концентрация му. Консумацията на храни, богати на ценния минерал, като черен дроб, яйца, бобови култури, риба, зеле и цвекло, е първата стъпка към запълване на железните депа. Пълно възстановяване на дефицита на желязо обаче може да се постигне единствено с приема на качествено хематологично средство. Фоливит Феро/Folivit® Fero е всичко, от което се нуждаят засегнатите. Освен оптимална доза желязо, този изцяло природен продукт доставя на организма максимално количество фолиева киселина и витамин В12. Мощното действие на трите най-важни съставки, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина, оказва благотворен ефект върху кръвообразуването и предпазва от развитие на най-често срещаните видове анемия – желязодефицитна, мегалобластна и пернициозна.

borola

Сподели:
Scroll to Top