липса на желязо

Липсата на желязо влияе на мозъчни функции!

Липсата на желязо е глобален здравен проблем. Сериозните последствия, до които води дефицитът му в организма, не се изчерпват само с високия риск от развитие на анемия. Скорошно проучване сочи, че ниските нива на този жизненоважен микроелемент в кръвта могат да окажат неблагоприятно въздействие и върху мозъчните функции.

Влияние на липсата на желязо върху дейността на мозъка

Двама учени от факултета по Хранителни науки към Държавния университет в Пенсилвания, САЩ, обединяват усилия, за да изследват как липсата на желязо при жени в детеродна възраст повлиява функцията на най-сложно устроения орган на централната нервна система. За целите на експеримента 127 участнички в контролната група дават кръвни проби и се подлагат на когнитивни тестове. След излизане на кръвната картина изследователите проследяват с особено внимание стойностите на хемоглобина, феритина, трансферина и общото съдържание на желязо, отразени в кръвната картина. При когнитивните тестове от интерес са задачите за установяване на инхибиторния контрол на доброволките, работната им памет, умението да планират и приоритизират задълженията си и способността да се съсредоточават.

Резултатите, публикувани в авторитетното американско списание The Journal of Nutrition, са доста интересни. Оказва се, че жените, при които желязото е в норма, имат по-бързи умствени реакции, могат по-доре да планират ангажиментите си и са по-малко податливи на разсейващи фактори.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

С усърдната си работа учените успяват да докажат пред академичната общност, че оптималните нива на желязо в организма не само предпазват от поява на анемия, но и спомагат за нормалното функциониране на мозъка.

Осигуряване на достатъчно количество желязо

Специалистите вече се уповават на изследването на двамата американски учени, за да напомнят на своите пациенти, които страдат от липса на желязо, за последствията от бедната на хемоглобин кръв. Те обаче са далеч от мисълта да всяват страх у засегнатите и им дават конкретни препоръки за повишаване нивото на жизненоважния микроелемент. Предписването на природни средства, съдържащи оптимално количество желязо, е неизменна част от терапията. Първи избор на хематолозите е продуктът Фоливит Феро/Folivit® Fero. Редовният прием на една капсула дневно след хранене доставя на организма нужните дози желязо, фолиева киселина и витамин B12 и оказва благоприятен ефект върху кръвообразуването.

borola

Сподели:
Scroll to Top