нисък хемоглобин

Нисък хемоглобин – причини, лечение, особености

Хемоглобинът е основен кръвен показател, а нисък хемоглобин е сериозно състояние, на което задължително трябва да се обърне внимание. Това се налага, защото ниският хемоглобин е сред водещите фактори, предразполагащи към анемия.

Нисък хемоглобин

Хемоглобинът е основен структурен белтък, определящ формата на еритроцитите. Това е втората му най-важна функция след тази, свързана с преноса на кислород и въглероден диоксид към и от клетките. Тези важни особености определят и характерните последствия при трайно нисък хемоглобин. Стига се до:

  • намалено количество кислород, доставян до клетките
  • риск от хипоксия
  • влошаване формата и функционалността на еритроцитите
  • намаляване на броя им (ниски еритроцити в кръвта)

Към нисък хемоглобин предразполагат няколко различни причини, които ще разгледаме по-долу. Елиминирането на тези причини е от ключово значение за успешното лечение при нисък хемоглобин. Необходимо е и допълнително подпомагане на кръвотворните функции за трайно повишаване на хемоглобина и еритроцитите и защита от анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Нисък хемоглобин – причини

Стойностите на хемоглобина в кръвта са пряко свързани с количеството на еритроцитите. Затова нисък хемоглобин може да се установи както поради проблеми с неговото производство, така и поради влошено кръвообразуване.

Най-често към нисък хемоглобин предразполагат следните причини:

  • кръвозагуба от вътрешен или външен кръвоизлив или след операция
  • кръводаряване
  • повишено разграждане на еритроцитите в далака
  • бъбречни проблеми
  • хранителен дефицит на желязо, витамин B9 (фолиева киселина) или витамин B12. Важността им за производството на еритроцити и хемоглобин и за защита от анемия е причина витамин B9 и B12 да се означават като витамини за анемия

Както стана дума, елиминирането на подлежащите причини е едно от условията за успешно лечение при нисък хемоглобин. Какво друго е необходимо?

Нисък хемоглобин – лечение

За поддържане нормални стойности и на хемоглобина, и на еритроцитите може да се разчита на приема на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Балансираният състав на Фоливит Феро подпомага кръвотворните функции и ускорява справянето с анемията. Ключова роля за това имат трите съставки на Фоливит Феро – желязо, витамин B9 и витамин B12. Те идеално допълват действието си за бързо и трайно лечение при нисък хемоглобин и ниски еритроцити.

Важно е да се отбележи, че дори след успешното справяне с ниския хемоглобин, трябва да се вземат мерки за поддържане на нормалните му стойности. Това е важно условие за профилактика на евентуална вторична анемия. Хубавата новина е, че Фоливит Феро е напълно безопасен природен продукт. Приемът му може да продължи неограничено дълго, според нуждите на пациента, до окончателно справяне с проблемния нисък хемоглобин.

borola

Сподели:
Scroll to Top